7.1.22

Οι αρχηγοί...


...της χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων...

Κάπου μισό αιώνα μετά, το ερώτημα Καζαντζίδης ή Μπιθικώτσης, εξακολουθεί να μην έχει εύκολη απάντηση. Ο Μίκης έλεγε τα καλύτερα για τον Καζαντζίδη, αλλά προτίμησε να δώσει το κύριο έργο του («Άξιον Εστί», «Ρωμιοσύνη», «Επιτάφιος») στον Μπιθικώτση. 

Ο τελευταίος είχε ακούσει τα καλύτερα από τεράστιες μορφές του Πολιτισμού, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Το θυμήθηκα χθες ακούγοντας τον Γιώργο Λιάνη να μιλά (Blue Sky) στην εκπομπή «Αρένα» του Κώστα Χαρδαβέλα. 

Για κάποιους, που η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μπιθικώτσης - χωρίς να παραγνωρίζουν την αξία της φωνής του Καζαντζίδη - είναι μπροστά. 

Ο Μικρούτσικος, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην τηλεόραση, είχε πει πως «στο 'Άξιον Εστί' ο Μπιθικώτσης ακούμπησε το Θείο».

Το... ίδιο με κάπως αλλαγμένα τα λόγια, είχε πει και ο Ξαρχάκος: Το «Άξιον Εστί» δεν θα έπαιρνε τη διάσταση που πήρε αν δεν ήταν η φωνή του Μπιθικώτση.

Ο ίδιος, άλλωστε, ο Γρηγόρης, όπως τελευταία και ο Νταλάρας είχε πει, ήταν «ένας χαριτωμένος άνθρωπος». Είχε δώσει με χιούμορ την απάντηση στο δίλημμα:

Ο Στέλιος είναι αρχηγός της χωροφυλακής και εγώ της αστυνομίας πόλεων...

Η αλήθεια βέβαια είναι πως όπου συναντήθηκαν («Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά», «Καημός») αυτοί οι δύο τεράστιοι τραγουδιστές, η ζυγαριά έκλινε υπέρ του Μπιθικώτση. 

Ο Καζαντζίδης είχε μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα (μέχρι και σήμερα υπάρχουν σύλλογοι με το όνομά του). 

Ο Χριστοδούλου, θυμάμαι ότι μια φορά, σε εφημερίδα που δουλεύαμε μαζί, μου χε πει πως τον «Καημό», σε στίχους δικούς του, ο Μπιθικώτσης τον είχε τραγουδήσει κατά τρόπο ανεπανάληπτο. 

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή, πριν μερικά χρόνια, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, τοποθετήθηκε ευθέως λέγοντας «δεν το διαπραγματεύομαι. Μπιθικώτσης». 

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι και μετά από 50 χρόνια, το ερώτημα επανέρχεται στα χείλη ειδικών και μη.

Ο Θεοδωράκης μου είχε πει κάποτε (συνέντευξη που μου έδωσε για τον ΑΝΤ1 την ημέρα που πέθανε ο Ελύτης) πως «εγώ δεν εμπιστεύομαι τους ειδικούς».

Και ως μη ειδικοί έχουμε το δικαίωμα να τοποθετηθούμε: Μπιθικώτσης...

Μάκης Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: