2.12.15

Σύγκρουση για το ISIS με φόντο τον μαύρο χρυσό...


Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα βρίσκεται πλέον το πετρέλαιο των φανατικών ισλαμιστών του ISIS.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί με κάθε ευκαιρία την Τουρκία ότι έχει συναλλαγές με το ISIS, ενώ την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί...

την Ρωσία να φέρει στο τραπέζι αποδείξεις.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος στη συριακή μεθόριο, προκειμένου να προστατέψει την προμήθεια πετρελαίου στην τουρκική επικράτεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι η Τουρκία όχι μόνο είναι συνένοχη για την παραγωγή πετρελαίου στις περιοχές της Συρίας που είναι προπύργια των τζιχαντιστών, αλλά επιπλέον είναι τόσο αποφασισμένη να κρατήσει αυτή τη συνεργασία που φτάνει στο σημείο να προκαλέσει διεθνή κρίση.

Ρωσία: Δημοσιοποιήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν την αμφιβολία τους για το εάν ο Πούτιν πιστεύει όσα λέει. Εξηγούν ωστόσο ότι με το να επαναφέρει διαρκώς το θέμα της υπόγειας συνεργασίας της τουρκικής κυβέρνησης με το Ισλαμικό Κράτος, αποκρούει τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να νομιμοποιήσει την ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό.

Ακόμη, αποκτά ένα επιπλέον επιχείρημα, προκειμένου να συνεχιστούν οι επιδρομές σε σημεία που δεν ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε συκοφαντίες τις δηλώσεις του Πούτιν και δεσμεύτηκε χθες ότι θα παραιτηθεί από την θέση του σε περίπτωση που η Ρωσία αποδείξει ότι η χώρα του έχει οικονομικές δοσοληψίες και εμπορεύεται πετρέλαιο με το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει κανείς να βάζει τα ντοκουμέντα στο τραπέζι. Ας δούμε τις αποδείξεις», σημείωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στη Μόσχα. «Δρούμε με υπομονή. Δεν είναι θετικό δύο χώρες που έχουν μια συνεργασία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στρατηγική να κάνουν δηλώσεις συναισθηματικής παρόρμησης», κατέληξε.

Στη μάχη κατά των τζιχαντιστών και η Γερμανία

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στο Παρίσι, στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα, κάλεσε τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους και επανέλαβε το δικαίωμα της Άγκυρας να προστατέψει τον εναέριο χώρο της.

«Έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό», τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφερόμενος στους φανατικούς ισλαμιστές του ISIS. «Ας επικεντρωθούμε σε αυτή την απειλή», πρόσθεσε.

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να κάνει περισσότερα στο πεδίο της Συρίας και στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ο Κάρτερ τόνισε ότι η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε η αιμοσταγής οργάνωση και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν από την Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Θα θέλαμε οι δυνάμεις της Τουρκίας να επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος. Έχουν στόχο το PKK».

Άσαντ: Ο Ερντογάν έχασε την ψυχραιμία του

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Συρίας ανέφερε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία άλλαξε τις ισορροπίες, ενώ προέβλεψε ότι η υποστήριξη από τη Ρωσία θα παραμείνει ισχυρή.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου, έδειξε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία, που όπως υποστήριξε ο Σύριος πρόεδρος είναι υπέρ της κυβέρνησης.

«Πιστεύω πως η κατάρριψη του αεροσκάφους έδειξε τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν κι ότι έχασε την ψυχραιμία του, επειδή η ρωσική επέμβαση άλλαξε την ισορροπία στο έδαφος», επισήμανε.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: