31.12.15

Ουρές στα Ειρηνοδικεία...

Ουρές από τα ξημερώματα στα Ειρηνοδικεία για το νόμο Κατσέλη
...για το νόμο Κατσέλη...

Παραμονή πρωτοχρονιάς έξω από τα Ειρηνοδικεία θα κάνουν εκατοντάδες δανειολήπτες που θέλουν να...
ενταχθούν στο παλαιό νόμο Κατσέλη, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να καταθέσουν αίτηση, ενώ έχουν προθεσμία 47 ημερών για να μαζέψουν τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Δηλαδή, οι δανειολήπτες των οποίων η αίτηση υπαγωγής στο νόμο εκκρεμή, πρέπει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2016 να προσκομίσουν στο δικαστήριο τα αναγκαία δικαιολογητικά ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση, ενώ σε περίπτωση που χάσουν τις προθεσμίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή μετά από δύο χρόνια.

Οι ουρές σχηματίζονται από τα μεσάνυχτα προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες και να ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου, αφού από το 2016 αλλάζουν προς το αυστηρότερο οι όροι για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Ως εκ τούτου, η «ομπρέλα» προστασίας για τον δανειολήπτη αποτελεί ο νόμος Κατσέλη, ο συμβιβασμός μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και το νέο πλαίσιο του νόμου που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2016.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, 57.500 οφειλέτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται πλήρως από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ για 80.500 δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε αυτή την ομάδα προβλέπεται μερική προστασία.

Σε περίπτωση που δεν προστατευτούν από το νόμο Κατσέλη, υπάρχει η λύση της απευθείας προσφυγή τους στην τράπεζα, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του δανείου μέσω μείωσης δόσεων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: