31.12.15

Κονστάντσιο: Η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί...


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει αν μια χώρα μπορεί να μπει ή να βγεί από την...
Ευρωζώνη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Börsen-Zeitung ο Κονστάντσιο ερωτήθηκε αν τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας που ακούστηκαν το καλοκαίρι ζημίωσαν την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
«Μόνο η (ίδια η) χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της να φύγει από το ευρώ, δεν μπορεί να αποβληθεί σύμφωνα με το νόμο, παρότι μπορεί να υπάρξει πίεση (για να φύγει)» απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία όσον αφορά την είσοδο ή έξοδο μιας χώρας. Είμαστε υπεύθυνοι για τη διασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της».
Πάντως, σύμφωνα με τον Κονστάντσιο, κάθε συζήτηση για πιθανή έξοδο μιας χώρας αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση συνολικά και επιπλέον σημαίνει πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος για όλες τις χώρες.
«Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχει μια συμφωνία και είναι τώρα ευθύνη της Ελλάδας - και, ασφαλώς, και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης - να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: