31.12.15

Μεγάλο κύμα «κατάπιε» εξέδρα γεώτρησης...

Μεγάλο κύμα «κατάπιε» εξέδρα γεώτρησης στη Νορβηγία

Ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν χθες όταν ένα μεγάλο κύμα έπληξε μια εξέδρα γεώτρησης που ανήκε σε...
εταιρεία γεωτρήσεων της Κίνας στο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου Τρολ έξω από τις ακτές της Νορβηγίας.

Το κοίτασμα διαχειρίζεται η εταιρεία Statoil, η οποία ειδοποιήθηκε μαζί με την China Oilfield Services Ltd (COSL) για το γεγονός. Ο καιρός στη Νορβηγία είναι άστατος με καταιγίδες από νωρίτερα χθες.

«Οι Statoil και COSL με λύπη αναφέρουν ότι έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αστυνομία πως ένα άτομο είναι νεκρό αφότου ένα τεράστιο κύμα έπληξε την πλατφόρμα COSL σήμερα», είπε η Statoil σε δήλωση, προσθέτοντας ότι δύο άτομα βρίσκονταν υπό ιατρική φροντίδα. Δεν αναφέρθηκαν οι εθνικότητες των τριών.

Περίπου 50 άτομα από τα 106 του προσωπικού στην εξέδρα μεταφέρθηκαν εκτός της, αφού καταστράφηκαν οι χώροι διαμονής των.

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες κατά το δυστύχημα, με 14μετρα κύματα και αέρα με ταχύτητα 25-30 μέτρα το δευτερόλεπτο. Οι δυνατοί άνεμοι εμπόδισαν ένα ελικόπτερο να προσγειωθεί στην εξέδρα και έτσι τα άτομα έπρεπε να ανυψωθούν (στο ελικόπτερο)», είπε το Ρόιτερς η Αϊλίν Μπρούντλαντ, εκπρόσωπος στη Νορβηγική Αρχή Πετρελαϊκής Ασφάλειας.

Η εξέδρα μεταφέρεται τώρα στην ακτή της Νορβηγία και αναμένεται να φτάσει σήμερα, είπε ο επικεφαλής του νορβηγικού γραφείου της COSL, ενώ εκπρόσωπος της Statoil πρόσθεσε πως η εξώρυξη στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Νορβηγίας δεν επηρεάστηκε, καθώς η εξέδρα ήταν γεώτρησης και όχι παραγωγής.

Σύμφωνα με τη Νορβηγική Αρχή, αυτό είναι το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στα νερά της Νορβηγίας από το 2009, όταν ένας εργάτης έπεσε από μια σκαλωσιά σε μια εξέδρα της Βόρειας Θάλασσας στο θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: