31.12.15

Εκλεισε την πόρτα στη συναίνεση και ο Μεϊμαράκης...

Με ένα αρχηγικό μήνυμα για το νέο έτος ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έκλεισε κι αυτός το ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση στα θέματα που είναι ανοιχτά με τους εταίρους και...
δανειστές, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως και ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρώην πρόεδρος, μαζί με τις ευχές για το 2016, έδωσε και το πολιτικό του στίγμα λέγοντας ότι οι αρχές και οι θέσεις του κόμματος δεν μπαίνουν σε παζάρια και συμβιβασμούς.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. καταλόγισε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «το 2015 κόστισε πολλά στην οικονομία και την κοινωνία μας» και πρόσθεσε:

«Σημαδεύτηκε από την επιστροφή στην ύφεση και τη νέα έξαρση της ανεργίας. Κυρίως, όμως, από τα πειράματα που έσυραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και το νέο επαχθές Μνημόνιο. Αλλά και από τις πρωτόγνωρες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ένα ανθρώπινο δράμα διεθνών διαστάσεων, που πρόσθεσε νέα προβλήματα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τη Ν.Δ. τονίζει ότι «χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω», ενώ για τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο επισημαίνει ότι «δεσμευτήκαμε να αντιταχθούμε σε νέους φόρους και νέες περικοπές συντάξεων και δεν αλλάζουμε θέση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβε σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ότι «αν ο κ. Τσίπρας αναζητά κάποιο δεκανίκι, δεν θα το βρει στη Ν.Δ., ας το βρει στον κ. Λεβέντη». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί αν δεν έχει τους 153 βουλευτές και να ανοίξει το θέμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Στο ασφαλιστικό, όπως επίσης στο φορολογικό των αγροτών, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης με την κυβέρνηση.

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης περιμένει την κίνηση του Απ. Τζιτζικώστα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Στη χειρότερη περίπτωση εκτιμά ότι ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας θα τηρήσει στάση ουδετερότητας, ευνοώντας τη μετακίνηση των ψηφοφόρων του προς τη δική του υποψηφιότητα. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή του Κ. Καραμανλή, εκτίμηση που και ο ίδιος μετέφερε λέγοντας ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι παντελώς αμέτοχος σε αυτές τις (εσωκομματικές) συζητήσεις». Διαχωρισμοί μητσοτακικών και καραμανλικών δεν υπάρχουν στη Ν.Δ. του 2016, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος προανήγγειλε με συνέντευξή του στο Vima.gr την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά την εκλογή του νέου προέδρου, καθώς με τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη είναι σε συνεχή αντιπαράθεση, ενώ υπέρ της αποχώρησής του έχει ταχθεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο γραμματέας του κόμματος λέει ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του «μετά το πέρας του δεύτερου γύρου» και προσθέτει πως γνωρίζει πότε να κλείνει τους κύκλους του. Πάντως, όπως λέει, θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική, ενώ αφήνει βαριές υπόνοιες για ιερατεία και φέουδα στη Ν.Δ.

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι αντί να συμβιβαστεί με την «επετηρίδα» και τα «ιερατεία» που έχουν καθιερώσει κάποιοι, θέλησε να ανοίξει τον δρόμο για να έχουν οι νεότεροι ίσες ευκαιρίες και προσθέτει: «Δυστυχώς σ’ αυτή την παράταξη κάποιοι εμποδίζουν σκόπιμα την εξέλιξη και μ’ αυτό δεν μπορούσα να συμβιβαστώ».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν νέο γύρο σεναριολογίας για αποχώρηση ομάδας νεότερων στελεχών, που είχαν στοιχηθεί στην υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα τον οποίο υποστήριζε και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ο περιφερειάρχης πάντως μέσω των συνεργατών του παρέπεμπε στις δηλώσεις που είχε κάνει μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών καθώς και στις προηγούμενες δηλώσεις του ότι κανείς δεν πρόκειται να απειλήσει την ενότητα της Ν.Δ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: