17.12.15

Η λύση είναι η δημιουργία hot spots στην Τουρκία...

Συνέντευξη Κοτζιά, στη "Le Soir"...
Η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλόφωνη εφημερίδα "Le Soir", ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Χαρακτήρισε επικίνδυνο...
για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δίδονται απαντήσεις (στην προσφυγική κρίση) υπό την πίεση των γεγονότων, χωρίς επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση, ιδίως των άρθρων 72 και 79, τα οποία ορίζουν ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια και την μετανάστευση. «Εγώ και η κυβέρνησή μου θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, ενδεχομένως αλλάζοντας την Frontex. Ωστόσο, κάθε αλλαγή θα πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση με τις Συνθήκες», πρόσθεσε.



Πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν πραγματικές λύσεις για το προσφυγικό

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της ασφάλειας των συνόρων και ενός ευρωπαϊκού συστήματος διαφύλαξης αυτής, ως μέτρο που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ως πρόσχημα ώστε όλοι να κατηγορούν την Ελλάδα. «Διαπιστώνω σήμερα ότι πολλοί ηγέτες αναφέρουν πως θέλουν να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό έλεγχο των συνόρων στην Ελλάδα, καθώς αυτό τους επιτρέπει να πουν στην εσωτερική κοινή γνώμη των χωρών ότι κάνουν κάτι. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν πραγματικές λύσεις και αυτό εξακολουθεί να μην λύνει το πρόβλημα των προσφύγων», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη βρίσκει γρήγορες απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα

Επέκρινε την Ευρώπη ότι βρίσκει γρήγορες απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα, όπως αυτά με τη Ρωσία και τη Λιβύη και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τους πρόσφυγες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν το δημιούργησε η Ελλάδα. Δεν κάναμε πόλεμο στη Συρία. Άλλες χώρες βομβάρδισαν τη Συρία και προσκάλεσαν του πρόσφυγες. Τώρα όμως οι πάντες κατηγορούν την Ελλάδα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τοποθετείστε μονάδες της Frontex στα σύνορα της Τουρκίας

Επίσης, επεσήμανε ότι ο ρόλος της Frontex είναι στον τομέα της ασφάλειας, στον έλεγχο δηλαδή κατά την άφιξη και όχι κατά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει. «Δεν έχουμε ζητήσει να παραβιάσουμε τους κανόνες αυτούς και δε θα ήθελα μια μέρα να μας πουν ότι το κάναμε. Τοποθετείστε μονάδες της Frontex στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ και δε θα έχετε πρόσφυγες να καταφθάνουν στην Ελλάδα», σημείωσε με έμφαση.

Εξηγώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας, υπενθύμισε ότι όταν η Ιταλία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις διελεύσεις από τη Λιβύη, μπορέσαμε να οργανώσουμε μια επιχείρηση για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τα πλοιάρια εκεί, καθώς πρόκειται για διεθνή ύδατα.

Διαβαστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: