6.12.15

Τσίπρας: Θα υπερασπιστούμε μόνοι μας τις συντάξεις...

Τσίπρας: Κληρονομήσαμε ένα καλά οργανωμένο νεοφιλελεύθερο σχέδιο
Διαψεύστηκαν τα σενάρια για νέο Grexit...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Για μια ακραία δημοσιονομικη προσαρμογή στην οποία βρέθηκε τα τελευταία χρόνια η χώρα, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλια του από το βήμα της βουλής, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε, πως, οι αρχηγοί δεν έδωσαν...
τη συναίνεση να δεσμευτούν ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

«Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις. Θα τις υπερασπιστούμε μόνοι μας, όπως κάναμε και άλλες φορές. Τον τελευταίο χρόνο 3 φορές ήμασταν μόνοι μας και κερδίσαμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς με τη στήριξη του λαού. Ήμασταν κόντρα σε ένα καθεστώς που επέλεξε να μη βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση. Επτά μήνες ξημεροβραδιαζόσασταν με την προσδοκία “σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν”. Μετά ήρθαν οι εκλογές. Η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ήξερε για τη συμφωνία. Όχι με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και χάσατε και αυτή την αναμέτρηση. Μυαλό δεν βάζετε, και συνεχίζετε πάλι με το “σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν”. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά για αυτή την προσπάθεια και θα κουραστείτε κύριοι της αντιπολίτευσης», τόνισε. 

Νωρίτερα ανεφερε, πως, «καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώθηκαν με κυβερνητικές αποφάσεις μισθοί και συντάξεις, ενισχύθηκε η εργοδοτική ασυδοσία. Αυτή την πραγματικότητα κληρονομήσαμε. Αυτή η πολιτική ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση. Δεν ήταν ατύχημα, αλλά καλά οργανωμένο, νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Εμείς αμφισβητούσαμε και αμφισβητούμε αυτό το σχέδιο. Στόχος μας είναι ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, η στήριξη των εργατικών δικαιωμάτων». 

Είπε, πως, στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. 
«Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αγωνιστήκαμε εξ αρχής σε ένα πλαίσιο ναρκοθετημένο. Από μία συμπαιγνία τόσο εντός, όσο και εκτός της Ελλάδας. Εναντίον κάποιων που επένδυαν στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Και πετύχαμε μία συμφωνία που είναι συμβιβασμός. Είναι δύσκολη συμφωνία, αλλά εμπεριέχει μία διαφορετική, ριζοσπαστική αντίληψη για την κοινωνία. Είναι συμπύκνωση του συσχετισμού δυνάμεων. Όσοι φανταστήκανε μία εύκολη νίκη, βγήκαν από τον χορό νωρίς και πρότειναν ανεύθυνες λύσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αποδείχθηκαν σε πολλά ψευδοπροφήτες, όσοι έκαναν τις Κασσάνδρες. Διαψεύστηκαν κάποιοι. Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, δεν μας έβγαλε από το ευρώ, αλλά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική μας θέση και μας έδωσε περισσότερη ευελιξία. Τον Αύγουστο έγινε μίνι αναδιάρθρωση του χρέους. Συμπεριλήφθηκαν στην συμφωνία και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, όπως το χτύπημα της μαύρης εργασίας. Διάψευση δεύτερη. Από την έξωθεν επιβολή τη των ελέγχων στα κεφάλαια, δεν οδηγηθήκαμε σε κούρεμα των καταθέσεων.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως «το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει στήριξη του κοινωνικού κράτους και αναδιανομή του πλούτου. Αναγκαία προϋπόθεση, είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης που συνέβη στον τόπο. Αυξάνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Εξασφαλίσαμε διπλάσια προκαταβολή του ΕΣΠΑ. Μειώνονται δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες. Διατηρούμε το καθεστώς των 100 δόσεων που ήταν ευεργετικό για κράτος και πολίτες. Μία ρύθμιση που εμείς επιβάλαμε στους δανειστές. Η συμφωνία εξασφάλισε μερική αναδιάρθρωση χρέους και κάλυψη των αναγκών μας μέχρι το 2019. Πλέον, το πρόβλημα είναι από το 2022 και μετά – από κεί θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους».   

«Με τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα χρηματοδοτήσουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θέλουμε να δημιουργήσουμε», υπογράμμισε. 

«Την τελευταία περίοδο είναι φανερό ότι τίποτα από όσα είπα δεν αναπαράγεται στα ΜΜΕ. Τίποτα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης καθημερινά. Τι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης; Κάποιοι ανακαλύψανε πως υπάρχει φοροκαταιγίδα, φορολαίλαπα, πως το έλεγαν κάποιοι απεχθές και επονείδιστο μνημόνιο, και μας λένε πως τα παλαιότερα μνημόνια ήταν καλύτερα. Στήνουν σκηνικό αποκάλυψης. Θα ήταν πραγματικά αστείο, αλλά αυτή τη ρητορική υιοθετούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα ίδια κόμματα που ψήφισαν 11 φορές περικοπές στις συντάξεις, που έκαναν το PSI, αυτοί που μας εγκαλούσαν να φέρουμε ό,τι συμφωνία να είναι. Αυτοί που έκαναν καμπάνια για το ΝΑΙ, το ναι σε μία συμφωνία χειρότερη από αυτή που φέραμε», είπε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερομενος στο προσφυγικό είπε πως είναι ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα.

«Με αγανάκτηση παρακολουθώ την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από τη συνθήκη Σένγκεν. Είδαμε πρωτοσέλιδα ότι το γκρέξιτ ξαναρήρθε, ότι δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Κάποια κέντρα τα διακίνησαν αυτά, από χώρες που χτίζουν τείχη και φράκτες. Και κάποιοι τα αναπαράγουν εδώ. Πρώτοι τα αναπαρήγαγαν αυτά στη Βουλή, πριν καν επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Επίτροπο που εμείς έχουμε καθημερινή επαφή. Οι βουλευτές της ΝΔ αναπαρήγαγαν αυτά τα σενάρια και τα αποδέχτηκαν», τόνισε και πρόσθεσε: 


«Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης στην εθνική γραμμή σε ένα κρίσιμο θέμα. Εντάξει, τα έντυπα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε, δεν τους νοιάζει το εθνικό συμφέρον. Εντάξει όλοι αυτοί, αλλά και εσείς κύριοι της ΝΔ; Σε αυτά τα θέματα απαιτείται εθνική υπευθυνότητα. Κατανοώ ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία. Αλλά υπάρχουν κάποια όρια. Να διαφωνούμε εκεί που μπορούμε. Αλλά σε κάποια άλλα πράγματα η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Επικροτείτε ή δεν επικροτείτε τη στάση που αναδεικνύει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ή συντάσσεστε με την άποψη που λέει γιατί δεν επαναπροωθούμε στο Αιγαίο αυτούς τους ανθρώπους;».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: