12.12.15

Τον Φεβρουάριο έρχονται τα δύσκολα...


Το άμεσο άνοιγμα της αγοράς των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων που δεν αφορούν την...
απόκτηση πρώτης κατοικίας προβλέπει η τελική συμφωνία με τους δανειστές που επιτεύχθηκε λίγο μετά τις 21:00 χθες το βράδυ.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια δάνεια θα μπορούν να μεταβιβαστούν εδώ και τώρα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια τύπου distress funds.
Ωστόσο, με βάση τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, αυτό που ουσιαστικά εξασφάλισε η ελληνική πλευρά είναι πολιτικός χρόνος.
Και αυτό διότι η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνει νέος γύρος διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τι ακριβώς θα γίνει με τα «ευαίσθητα» κόκκινα δάνεια όπως είναι τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, αλλά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από τώρα και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει σοβαρές εκκρεμότητες, με κυριότερη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και το φορολογικό (κυρίως των αγροτών), ενώ οι επιχειρήσεις που θα εξαιρεθούν προς το παρόν από το «άνοιγμα» (σ.σ.: σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό) θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία απευθείας με την τράπεζα για τη διαχείριση του δανείου τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ενώ η ψήφισή του προγραμματίστηκε για την Τρίτη.
Αναμένεται συνεδρίαση του EWG την Τετάρτη προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση, ενώ η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει άλλωστε και το κείμενο με τα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: