9.12.15

Ο Μπαλτάς δίνει εξηγήσεις για τα «Ελγίνεια»..

o-mpaltas-dinei-eksigiseis-gia-ta-elgineia

Διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα που ο ίδιος άνοιξε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς εμμένοντας πάντως στην...
εκτίμηση του ότι η δικαστική προσφυγή για την επιστροφή των αρχαιολογικών μας θησαυρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αίσια έκβαση.

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, πρόκειται άλλωστε για υπόθεση παγκόσμια και όχι εθνική» δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία δικαστικής διαχείρισης όσα ισχυρά επιχειρήματα διαθέτει η ελληνική πλευρά ενέχει την πιθανότητα να χαθεί η δίκη.

«Σε μια άκαιρη στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί η δίκη ακόμα και αν η ζαριά είναι έξι ένα υπέρ μας, ακόμα και αν τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρά με αποτέλεσμα να θαφτεί η υπόθεση των μαρμάρων» υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς και εξέφρασε την άποψη ότι στη περίπτωση που πάμε δικαστικά πρέπει η κοινή γνώμη να είναι μαζί μας και η προσφυγή να γίνει από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος αποτελεί βασική επιδίωξη του υπουργείου κάτι όπως είπε έπραξε ο ίδιος κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ που συνέδεσε την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα με τις καταστροφές στην Παλμύρα από τους ισλαμιστές.

Ο υπουργός αποδέχθηκε πάντως την κριτική του βουλευτή του Γρηγόρη Ψαριανού ότι κακώς τα μάρμαρα ονομάζονται ελγίνεια.

«Το πολιτικά ορθό είναι να μην ονομάζονται ελγίνεια, όπως και μάρμαρα» συμφώνησε και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για κλοπή, αλλά για καταστροφή του Παγκόσμιου Μνημείου του Παρθενώνα.

«Πρόκειται για στοιχεία που χάθηκαν ή εκλάπησαν», δήλωσε. «Μερικά βρίσκονται στο χώρο της Ακρόπολης και με ιδιαίτερες δυσκολίες προσπαθούμε να τα εντάξουμε στο κύριο οικοδόμημα».

Ο κ. Μπαλτάς απέδωσε το χθεσινό επεισόδιο στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει θέμα. «Όλα πήγαιναν καλά. Δεν ετέθη κανένα θέμα και στην συνέχεια ο Κώστας Τασούλας (ΝΔ) με είπε εθνικό μειοδότη» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: