2.12.15

Εκβιασμοί με το βαμβάκι...

O εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο «κουαρτέτο» για την Ελλάδα, ο 47χρονος Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, είπε χθες ότι για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και του νέου φορολογικού νόμου. Και...
μετά, υποσχέθηκε ότι αν είμαστε... καλά και νεοφιλελεύθερα παιδιά, το «κουαρτέτο» των δανειστών θα προχωρήσει στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αν αφήσουμε τα καλά του λόγια για το τέλος της ύφεσης στην Ελλάδα, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των «θεσμών» (που μιλούσαν για ύφεση έως και 4% το 2015), ο κ. Κοστέλο έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων. Η αύξηση των εισφορών δεν βοηθά την αύξηση των εσόδων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, είπε.

Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τον κ. Κοστέλο, θα πρέπει να υποστηρίζει την παραμονή στην αγορά εργασίας των εργαζομένων και όχι το αντίθετο. Προϋποθέσεις δε για επιτυχή συνέχιση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τόνισε, είναι η προώθηση των αλλαγών που αφορούν την αγορά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η κυβερνητική σταθερότητα και το ήρεμο πολιτικό κλίμα - τα δύο τελευταία τα θεωρεί τα πλέον σοβαρά.

Στην ίδια εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ συμμετείχε στο ίδιο εκβιαστικό παιχνίδι. Εξέφρασε συγκρατημένη απαισιοδοξία, παρά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (που δεν άρεσε καθόλου ως γνωστόν στην ελληνική αντιπολίτευση), για το πόσο σύντομα θα αρθούν πλήρως τα capital controls.

Θα πρέπει, είπε ο κ. Ρέφερ, οι τράπεζες να καταφέρουν να αναχρηματοδοτούνται από μόνες τους (δεν είπε να πληρωθούν τα «κόκκινα» δάνεια), να επιστρέψουν οι καταθέσεις και ύστερα να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Με λίγα λόγια, ο ένας εγκέφαλος των «θεσμών» απαιτεί φτηνή εργασία για να ενισχυθεί η... τόσο καταπιεσμένη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, καθώς και ένα νεοφιλελεύθερο -όλο και περισσότερο ιδιωτικοποιημένο και ατομοκεντρικό- ασφαλιστικό σύστημα για λίγους προνομιούχους, το οποίο δεν θα χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις ούτε και από το «όλο και μικρότερο» Δημόσιο.

Ο άλλος εγκέφαλος των δανειστών-τραπεζιτών απειλεί με οικονομική ασφυξία (και παράταση των κεφαλαιακών ελέγχων) εάν δεν έρθουν πίσω τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, τις θυρίδες και τα στρώματα.

Επειδή όλοι ξέρουμε το παιχνίδι με τους εκβιασμούς (καλός και κακός μπάτσος) και τη διαπραγματευτική αξία της άλυτης υπόθεσης της κότας και του αυγού, αντιλαμβανόμαστε ότι οι εταίροι μας λένε τα εξής:

■ Πρώτον, για να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους συνεχίστε την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, διευρύνοντας τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες, βαθαίνοντας την ύφεση και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.

■ Δεύτερον, για να τελειώσουν τα capital controls και η ασφυξία της οικονομίας πρέπει να προσελκύσετε τις καταθέσεις και τα κεφάλαια που έφυγαν από τις τράπεζές σας και τη χώρα, επειδή ακριβώς δημιουργήθηκε ο πανικός με τα μνημόνια και την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων και των κεφαλαιακών περιορισμών...

Δημήτρης Τρίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: