1.11.15

«Πικρή» αυτοδυναμία για τον Ερντογάν...



Ντεμιρτάς: Η εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη κι ελεύθερη...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Η κυβέρνηση του AKP και του Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει με τη δεύτερη «προσπάθεια» μέσα σε πέντε μήνες, έχοντας αυτοδυναμία στη Βουλή, μετά από μια αιματηρή προεκλογική περίοδο, συστηματική φίμωση των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης και κλίμα εκφοβισμού των ψηφοφόρων που συνεχίστηκε μέχρι και την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες.  


Μετά την καταμέτρηση και του...
90% των ψήφων ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου βγήκε στο μπαλκόνι του στην ιδιαίτερα πατρίδα του το Ικόνιο για να 
ευχαριστήσει τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από κάτω επευφημώντας τον. Και είπε τα ίδια: «Η νίκη αυτή δεν είναι δική μας. Είναι του έθνους μας».

«Elhamdülillah», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, που σημαίνει σε γενικές γραμμές: «Δόξα τον Θεό».


Έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Αγκυρα, οι συγκεντρωμένοι εξέφραζαν με κάθε τρόπο τη λατρεία τους στο πρόσωπο του Ερντογάν. «Είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματα μου, λόγω του μεγάλου μου ενθουσιασμού» είπε στους δημοσιογράφους ο οπαδός Unal Cakmak.

«Η νίκη του AKP σημαίνει νίκη για την Παλαιστίνη, την Συρία, την Αίγυπτο, για ολόκληρη την Μέση Ανατολή και του μουσουλμανικό κόσμο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε την Τουρκία 100 χρόνια μπροστά και την άλλαξε για το καλύτερο. Εφερε την ειρήνη και θέλουμε να παραμείνει στην εξουσία.  Μπουχτίσαμε με την Ευρώπη. Ο ηγέτης μας είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». 

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT στο 97% των ψήφων, το AKP κερδίζει κάτι παραπάνω από το 49% και περίπου 312 έδρες από τις 550 της Βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι το «ρίσκο» της νέας εκλογικής αναμέτρησης και των μεθόδων που ακολούθησε απέδωσαν, χαρίζοντας του πάλι άνετη αυτοδυναμία. Παρότι το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν στα ψηφοδέλτια, ο κόσμος στην ουσία αυτόν ψήφισε και χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη για να διατρανώσουν: «Η Τουρκία είναι περήφανη για σένα».

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Παρότι τα αποτελέσματα διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις και πολλούς αναλυτές, γεγονός είναι ότι επετεύχθη ο μισός στόχος του Τούρκου Προέδρου. Αφενός παρά το κλίμα τρομοκρατίας και όλα τα εμπόδια που βρήκαν μπροστά τους οι Κούροι ψηφοφόροι δεν αποκλείστηκε τελικά (σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα) η είσοδος εκ νέου του HDP στο Κοινοβούλιο. Κι αφετέρου, ναι μεν θα έχει τώρα αυτοδυναμία η κυβέρνηση του, αλλά δεν έχει την πλειοψηφία αυτή που απαιτείται για την τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αποκτήσει ο Ερντογάν κι άλλες, διευρυμένες εξουσίες, όπως επεδίωκε εξ αρχής. 

Η αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Δηλαδή με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το AKP θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.


Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανάλυση του με τον τίτλο «"Ο Σουλτάνος" κερδίζει πάλι», εξελίχθηκε στον πλέον ισχυρό πολιτικό της Τουρκίας από την εποχή του Ατατούρκ, αλλά μετά από μια δεκαετία στην εξουσία, παραμένει και ο πλέον διχαστικός.  

Ταραχές στο Ντιγιάρμπακιρ

H έκβαση των εκλογών είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία. «Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας της ειρήνης απέναντι στις πολιτικές των μακελειών», δήλωσε και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ κατήγγειλε, πως, η εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη κι ελεύθερη
Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής». «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο κ. Ντεμιρτάς.


Η συνεπικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, δήλωσε μετά την καταμέτρηση των ψήφων ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αποτέλεσμα της σκόπιμης πόλωσης που δημιούργησε ο Πρόεδρος Ερντογάν». Όπως σημείωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, το HDP θα αναλύσει λεπτομερώς τις αιτίες της πτώσης του ποσοστού του, παρ' όλ' αυτά, όπως υπογράμμισε, το γεγονός ότι το κόμμα ξεπέρασε το όριο του 10% που χρειαζόταν για να μπει στη Βουλή ήταν οπωσδήποτε μια σημαντική επιτυχία

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: