30.11.15

Πρώτα οι συλλήψεις δημοσιογράφων, μετά των αξιωματικών...

Τα φορτηγά της ΜΙΤ που λέγεται ότι μετέφεραν οπλισμό σε ενόπλους στη Συρία

Μετά τα δυο στελέχη της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet, στη φυλακή οδηγήθηκαν ανώτεροι αξιωματικοί της χωροφυλακής για την ίδια υπόθεση, την διακίνηση όπλων- πιθανώς προς εξτρεμιστές- στην Συρία με την εμπλοκή των...
μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ).

Την απόφαση πήρε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και τα ξημερώματα συνελήφθησαν ο περιφερειακός διοικητής της 'Αγκυρας, ταγματάρχης Ιμπραήμ Αϊντίν και o ταξίαρχος Χάμζα Τζελέπογλου που οδηγήθηκαν στην στρατιωτική φυλακή Χαντιμκόι, και ο απόστρατος ταγματάρχης Μπουρχανετίν Τζιχανγκιρόγλου που μεταφέρθηκε στη φυλακή Σιλιβρί.

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι για τον μεν Τζελέπογλου: «ίδρυση ή διεύθυνση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας ή παρεμπόδισης της να κάνει το καθήκον της».

Η ίδια κατηγορία βαραίνει και τους άλλους δυο και επιπλέον: «διοχέτευση μυστικών πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων χωρών με την πρόθεση της κατασκοπίας σε πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις».

Οι αρχές θέλοντας να αποδείξουν συνωμοσία με στόχο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν, έχουν σχετίσει την μαύρη αυτή υπόθεση της μεταφοράς όπλων προς την Συρία από την MIT με την φημολογούμενη συγκρότηση μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» με την ονομασία «Σελάμ Τεβχίντ» υπό τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν (πρώην φίλο και νυν υπ. αριθμό ένα εχθρό του Τ.Ερντογάν), ο οποίος θεωρείται ένας από τους 122 υπόπτους.

Με άλλα λόγια αυτό που ισχυρίζονται οι αρχές είναι ότι ο ίδιος ο Γκιουλέν (που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ) και οι φίλοι του συνωμότησαν έτσι ώστε να υπονομευτεί η κυβέρνηση, το κράτος και τα συμφέροντα του με την αποκάλυψη δραστηριοτήτων της ΜΙΤ, σε μια υπόθεση που λεπτομέρειες της οποίας δημοσιοποίησαν οι δυο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου έφερε πάλι αυτήν την υπόθεση στο προσκήνιο, μετά τις κατηγορίες και της Μόσχας ότι η Αγκυρα «συναλλάσσεται» με διάφορους τρόπους με τους εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους.

Την περασμένη Πέμπτη ο εισαγγελέας απήθυνε κατηγορίες στους Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ- τα δυο στελέχη της Cumhuriyet- για αποκάλυψη απορρήτων εγγράφων με σκοπό την κατασκοπία και την υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης .

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στις 14 Ιανουαρίου όταν εισαγγελέας, συνεπικουρούμενος από την χωροφυλακή, σταμάτησε τα φορτηγά της MIT στην νότια επαρχία των Αδάνων, πριν περάσουν τα σύνορα με τη Συρία και ζήτησε να τα ερευνήσει.

Υποστηρίζοντας ότι τα φορτηγά μεταφέρουν "ανθρωπιστική βοήθεια" στους Τουρκμένους της Συρίας η κυβέρνηση κατηγόρησε τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα και τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι διέταξαν παράνομα την έρευνα.

Τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στην δημοσιοποίηση οποιασδήποτε αναφοράς στην υπόθεση αυτή, ενώ τον Απρίλιο του 2015 το δικαστήριο συνέλαβε τους 17 χωροφύλακες που συμμετείχαν στην έρευνα των φορτηγών και τον Μάιο η Cumhuriyet δημοσιοποίησε το ακόλουθο βίντεο που σύμφωνα με την εφημερίδα δείχνει τα κιβώτια με πυρομαχικά, όπλα και ρουκέτες στα φορτηγά της ΜΙΤ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: