30.11.15

LIVE η διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι... φρούριο...

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντώνται σήμερα σο Παρίσι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φιλοδοξούν να καταλήξουν σε μια...
ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Εκατόν πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δέκα χιλιάδες σύνεδροι, άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι και παρατηρητές παρίστανται στη Διάσκεψη COP21.Στόχος των εργασιών είναι η επίτευξη της πρώτης δεσμευτικής για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να περιορισθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Η υπογραφή μίας συμφωνίας είναι βέβαιη και δεδομένη, αλλά είναι αμφίβολο αν η εμβέλειά της θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των διοργανωτών της και στον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε ηγέτες από όλο τον πλανήτη, στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, για την 21η Διάσκεψη COP 21 στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. ​
Ολάντ και Μπαν Κι Μουν υποδέχθηκαν τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον κινέζο Σι Τζινπίνγκ, τον ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ινδό Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη μιας τελετής, στη μνήμη των 130 θυμάτων των  επιθέσεων της 13 Νοεμβρίου.

«Το μέλλον του πλανήτη θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, καλώντας τους ομολόγους του «να μην διαψεύσουν τη μεγάλη ελπίδα που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή».

«Η COP21 δημιουργεί μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», τόνισε κατά την έναρξη της ιστορικής αυτής συνάντησης και συμπλήρωσε:

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση ... αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο.

«Είναι η διάσκεψη της ελπίδας που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα», δήλωσε σήμερα στο France Inter ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της διάσκεψης, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίσθηκε αισιόδοξος για όσα μπορούν να επιτευχθούν στη σημερινή συνάντηση.Ομπάμα: ΗΠΑ και Κίνα έχουν συνείδηση της ευθύνης τους

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της ευθύνης τους να αναλάβουν δράση υπέρ του κλίματος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.

Παρόντες στη Διάσκεψη είναι ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Διάσκεψη του ΟΗΕ για το ΚλίμαΟι στόχοι της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή

Το πρώτο σημείο τριβής είναι η νομική υπόσταση που θα έχει η συμφωνία. Ανάμεσα στις επιλογές περιλαμβάνεται η υπογραφή συνθήκης ή πρωτοκόλλου, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από όλες τις χώρες και στην συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Μία επιλογή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, για παράδειγμα, στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το Κογκρέσο, κυριαρχούμενο από τους ρεπουμπλικανούς και του κλιματοσκεπτικιστές, είναι εκ προοιμίου εχθρικό.

Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν θα είναι συνθήκη. Δεν θα υπάρχουν στόχοι περιορισμού (των εκπομπών) νομικά δεσμευτικοί, όπως είχε γίνει στο Κιότο", είχε δηλώσει στους Financial Times ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στα μέσα του Νοεμβρίου για να λάβει αμέσως απάντηση από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: "Η συμφωνία θα είναι δεσμευτική ή δεν θα υπάρξει συμφωνία".

Μένει η ενδιάμεση λύση, μίας "υβριδικής συμφωνίας", σύμφωνα με την περιγραφή αμερικανού διαπραγματευτή, η οποία θα περιλαμβάνει δέσμευση για την εποπτεία της διαδικασίας τήρησης των υποσχέσεων κάθε χώρας και όχι δεσμεύσεις αναγκαστικού χαρακτήρα και πάντως όχι επί συγκεκριμένων αριθμητικά στόχων για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Χρηματοδότηση

Από την διάσκεψη της Κοπεγχάγης, οι ανεπτυγμένες χώρες και μεγαλύτεροι ρυπαντές δεσμεύθηκαν στην διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020 για να συνδράμουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο υπολογίζει σε 61,8 δισ. δολάρια τους πόρους που διατέθηκαν κατά το 2014. Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από τις συνεισφορές των τραπεζών ανάπτυξης, των επιπλέον ποσών που θα χορηγήσουν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κίνα όμως, μεγάλος ρυπαντής, δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις υποσχέσεις αυτές των πλούσιων χωρών, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες θεωρούν ότι ακόμη και το κονδύλι των 100 δισ. δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Τα μέσα χρηματοδότησης αυτών των δεσμεύσεων, η κατανομή ανάμεσα σε διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, η διαδικασία παρακολούθησης της διάθεσης αυτών των πόρων είναι θέματα ανοικτά και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τεταμένο κλίμα για Ερντογάν - Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο για το κλίμα που άρχισε σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παρά τις ελπίδες που ήθελαν τους δύο ηγέτες να έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι ο Πούτιν είναι πιθανόν να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: