30.11.15

Κοστέλο: Εφαρμόστε τα μέτρα...

Κοστέλο: Εφαρμόστε τα μέτρα και θα δούμε πώς θα ελαφρύνουμε το χρέος
...και θα δούμε πώς θα ελαφρύνουμε το χρέος...
-Όχι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών...

Στα κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν αναφέρθηκε ο Ντεκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα, μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως είπε, μένουν ορισμένα "αγκάθια" και αυτά είναι μεταξύ άλλων τα...
κόκκινα δάνεια, το μισθολογικό βάρος του δημοσίου, τα μέτρα ενίσχυσης εσόδων, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και η νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ.

Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, τονίζοντας ότι είναι κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την αγορά, και θα πρέπει να ενταχθεί συνολικά.

Χρέος
Εαν όλα πάνε καλά, και προχωρήσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, είπε ο ίδιος, στις αρχές Ιανουαρίου θα προχωρήσει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση δεν θα αφορά στο αν θα γίνει, αλλά στους όρους για το πώς θα γίνει.

"Πρέπει να αλλάξει το προφίλ του χρέους, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πιθανή παράταση αποπληρωμής, καθώς συγκεντρώνονται πολλές πληρωμές μετά το 2020.

Ωστόσο θέλησε να ξεκαθαρίσει πως για να γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος πρέπει να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, και το πρόγραμμα να εφαρμοσθεί κατά γράμμα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ο δεύτερος γύρος προαπαιτούμενων πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

"Είναι μείζον πρόβλημα όταν σταματούν οι αποκρατικοποιήσεις", τόνισε.

Μηδενική ανάπτυξη
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φάνηκε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε, "τον Αύγουστο περιμέναμε ύφεση, τελικά ίσως έχουμε 0% ανάπτυξη το 2015, ενώ και για το 2016 δεν προβλέπεται απαραίτητα αρνητικό πρόσημο".

H ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ότι διέθετε μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι αναμέναμε, σχολίασε.

"Η ανάπτυξη εξαρτάται από την επιτυχή αξιολόγηση, η οποία προχωρά επιτυχώς", είπε ο κ. Κοστέλο, κάνοντας λόγο για ταχύτατη μείωση των κεφαλαιακών ελέγχων μέσα στο 2016.

Παρά την αισιοδοξία του για μηδενική ύφεση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις στα προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και σε επιχειρηματικά deal, τονίζοντας: " βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να καθυστερούν για ασήμαντους λόγους και άχρηστα εμπόδια".

Οι εκλογές και ο ανασχηματισμός έφεραν καθυστερήσεις, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, από το βήμα του συνεδρίου, ο Ρασμους Ρεφέρ, επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως, είπε, τα κόκκινα δάνεια αναστέλλουν την ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν, προσθέτοντας ότι για την διαχείρισή τους οι θεσμοί έχουν πολλές προτάσεις που έχουν ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ελπίζοντας με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης, οι καταθέτες να επιστρέψουν τα λεφτά τους στις τράπεζες.

"Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έρθουν", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: