30.11.15

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται ο Τσίπρας...


Στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, το κουαρτέτο...
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών για να έχουν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης λίστας και της πρώτης αξιολόγησης. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, με στόχο...
εντός του Δεκεμβρίου να ψηφιστούν το μεσοπρόθεσμο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων. Το βάρος πέφτει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να παρέχει συναίνεση.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και ο Νικολό Τζιαμαρόλι του ESM, θα είναι στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται πηγή των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει νομοθετήσει πριν τα Χριστούγεννα, τα προαπαιτούμενα μέτρα της δεύτερης λίστας που συμφωνήθηκαν, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. To Eurogroup έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το EuroWorking Group ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης τη νέα λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται το 1 δισ. ευρώ γιατί έχει αυξημένες υποχρεώσεις τον Δεκέμβριο, επισήμανε η ίδια πηγή, θέλοντας να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι να ψηφισθεί ο εφαρμοστικός νόμος από την Βουλή εγκαίρως.

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής αναμένεται να επεκταθούν επίσης σε άλλα θέματα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως τα φορολογικά.

Το «ραντεβού» πλέον της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση είναι στη Βουλή, με στόχο εντός του Δεκεμβρίου να ψηφιστούν το μεσοπρόθεσμο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων, καθώς και να εκκινήσει οι διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό.

Σημειώνεται ότι από το Μαξίμου επιμένουν για το ασφαλιστικό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με ταχύτητα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Η ψήφιση των μέτρων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και δεδομένης της άρνησης της αντιπολίτευσης να παρέχει συναίνεση, το βάρος πέφτει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ αναμένεται και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τρίτης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος να αποσταλεί μήνυμα προς τους βουλευτές που σκέφτονται να καταψηφίσουν

Iδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά, την ίδια ώρα, η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη , η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς έχει συμφωνηθεί ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη το επόμενο διάστημα. 

Ωστόσο, ο Β. Λεβέντης, τάσσεται υπέρ της οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ δεν είναι γνωστό αν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί τελικά την πρόταση των εννέα σημείων που του έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. 

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: