30.11.15

Έφεση άσκησαν οι δημοσιογράφοι της "Cumhuriyet"...

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Έφεση άσκησαν οι δύο δημοσιογράφοι της "Cumhuriyet" που φυλακίστηκαν επειδή γνωστοποίησαν παραδόσεις όπλων από την Τουρκία σε Σύρους ισλαμιστές αντάρτες στην αμφιλεγόμενη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να τους απαγγείλει κατηγορίες για...
«τρομοκρατία», γράφει σήμερα η εφημερίδα.

«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και ασκούμε έφεση κατά της απόφασης για την φυλάκιση, η οποία παραβιάζει το δίκαιο, το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. Είναι δική σας επιλογή και δική σας ευθύνη», αναφέρουν οι συνήγοροί τους στην προσφυγή τους.

Την Πέμπτη δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες στον αρχισυντάκτη της Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ και τον επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ για «τρομοκρατία», «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη μυστικών του κράτους» και αυτοί τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση μέχρι τη δίκη τους.

Τον περασμένο Μάιο, η Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και ένα βίντεο από τον Ιανουάριο του 2014 από τη συριακή μεθόριο με φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) τα οποία μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την υποστήριξη αυτή και να επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή μετέφερε «βοήθεια» για τους τουρκμένους της Συρίας. Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων προκάλεσε την κατακραυγή της τουρκικής αντιπολίτευσης και ξένων πρωτευουσών, οι οποίες κατήγγειλαν μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση αυτή του δικαστηρίου. «Σκεφτόμαστε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανέμεναν τη δίκη τους χωρίς να κρατούνται, αλλά η απόφαση αυτή δεν εναπόκειται σε μας», σχολίασε.

Ωστόσο μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβαινε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε έντονα την Cumhuriyet. «Η δημοσίευση απορρήτων του κράτους είναι ένα έγκλημα παντού στον κόσμο», σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε μια «συνωμοσία» κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια δέχεται τακτικά επικρίσεις για την άσκηση πολλών πιέσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: