1.11.15

«Κλείδωσαν» οι οροί για την ανακεφαλαιοποίηση...

«Κλείδωσαν» οι οροί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών... των τραπεζών..
Για τα επόμενα βήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεδρίασε την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 75% υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Coco's) και...
25% κοινές μετοχές θα είναι η αναλογία στην οποία καλυφθεί το ποσό που θα εισφέρει το ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Το ΤΧΣ, ως γνωστό, θα καλύψει το ποσό που δεν θα καλυφθεί από τους ιδιώτες. 
Έτσι, με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό του δημοσίου, έπειτα από τις αυξήσεις θα εξαρτηθεί από ποσά που θα καλύψουν οι ιδιώτες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτό -μαζί με τις προνομιούχες μετοχές που ήδη διαθέτει το δημόσιο και θα μετατραπούν σε κοινές-  μπορεί να κυμαίνεται από 15% έως 50%, ανάλογα με την συμμετοχή των ιδιωτών. Όσο χαμηλότερα χρήματα θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες, τόσο θα υποχωρεί η συμμετοχή του δημοσίου.  

Παρά την ψήφιση, το Σάββατο, του νομοσχεδίου, εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, πρέπει να διευκρινιστούν θέματα όπως πόσα χρήματα πρέπει να αντλήσουν τελικώς από ιδιώτες οι τράπεζες, ποια αναλογία θα ισχύσει μεταξύ των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών-CoCos (βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες) ή με ποιο μηχανισμό θα μετατραπούν, αν χρειαστεί, από προνομιούχες σε κοινές οι μετοχές του Δημοσίου σε Eurobank και Εθνική κλπ.

Την ίδια ώρα, διαχειρίσιμες χαρακτηρίζουν τόσο οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και οι αναλυτές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που «έβγαλαν» στα stress tests της ΕΚΤ, με τον στόχο τα συνολικά κεφάλαια των 14,4 δισ. ευρώ να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές να μοιάζει απόλυτα εφικτός...

Διαβάστε περισσότερα, ΕΔΩ

πηγη newsmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: