2.11.11

Έκτακτη σύνοδο συγκαλούν οι πρυτάνεις...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Εκτακτη σύνοδο συγκαλούν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά από τη χθεσινή επιστολή της υπουργού Παιδείας με την οποία τους ζητά να καταθέσουν προτάσεις για το νέο Καλλικράτη στα ΑΕΙ, ώστε να συγχωνευθούν τμήματα, σχολές αλλά και ολόκληρα ιδρύματα.

Η έκτακτη Σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί το
πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθεςη Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλε χθες επιστολές προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, τα οποία καλεί να καταθέσουν προτάσεις για ριζική αναδιάρθρωση της δομής των σπουδών στο καθένα από αυτά, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο την αλλαγή του τοπίου από το ερχόμενο έτος με ανακατανομή του διδακτικού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού -και φυσικά των φοιτητών.

Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας ζητάει από τα ιδρύματα να εξετάσουν δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, "στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στην πράξη αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενοποιήσεις Τμημάτων με συναφή επιστημονικά αντικείμενα και σε "λουκέτα" άλλων που μένουν στα αζήτητα σε πρώτη φάση, ενώ σε επόμενη, όπως είχε εξάλλου προαναγγελθεί, μελετάται και η χωροταξική αναδιάρθρωση συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ενοποιήσεις, συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις ολόκληρων πανεπιστημίων και ΤΕΙ όμορων περιοχών.

Πάντως, με δεδομένη την αρνητική διάθεση των περισσότερων πρυτάνεων στην εφαρμογή των πρώτων διατάξεων του νόμου, η πιθανότητα να εκφραστεί και νέο "αντάρτικο" για τις συγχωνεύσεις είναι υψηλή.

Η κ.Διαμαντοπούλου τονίζει ωστόσο ότι ο νέος νόμος -πλαίσιο προϋποθέτει αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων και συμπληρώνει: "Η αναδιάρθρωση Σχολής/Τμήματος στο εσωτερικό των ΑΕΙ αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη διεπιστημονικότητας, την αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού και τη δημιουργία βελτιωμένων μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας" .

Επίσης ζητά απο τα ιδρύματα να ορίσουν εκπροσώπους τους για να συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα καταρτίσει το τετραετές πρόγραμμα της εθνικής στρατηγικής.

Εξάλλου η υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολές και στα ΤΕΙ που έχουν Τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία, όπως αναφερει, "αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας μας και συντελεστές αναπτυξιακής πολιτικής".

Με τις επιστολές τους ζητά να εκπονήσουν σχέδιο ενοποίησης των σχετικών τους τμημάτων συγχωνεύοντάς τα. "Το υπουργείο Παιδείας, έως τις 10 Δεκεμβρίου, αναμένει προτάσεις για τη δημιουργία τριών ισχυρών Τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο του Τουρισμού, ενός ισχυρού Τμήματος στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών και δύο ισχυρών Τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο των Βιολογικών Καλλιεργειών", αναφέρει, σημειώνοντας ότι "θα μεριμνήσει για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των τμημάτων που θα οδηγηθούν σε διακοπή λειτουργίας και για τη συνέχιση και ολοκλήρωση σπουδών όσων σήμερα φοιτούν σε αυτά"...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: