30.11.11

Μείωση των επικουρικών συντάξεων 15% και ενοποίηση ταμείων


Στην ενοποίηση των πέντε μεγάλων επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ), προκειμένου να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, ενώ, εφόσον προχωρήσει η ενοποίηση, οι επικουρικές συντάξεις θα...
μειωθούν περαιτέρω, μεσοσταθμικά κατά 15%.
Μείωση των επικουρικών συντάξεων 15% και ενοποίηση ταμείων

Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων θα φθάσουν και το 40% καθώς και ενοποίηση των επικουρικών σε ένα ταμείο, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επικουρική ασφάλιση, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ειδικότερα, οι μειώσεις θα προέλθουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο ωστόσο δεν θα "πέσει" κάτω από το 20%.
Επίσης η όποια μείωση προκύψει σε κάθε ταμείο θα εφαρμοστεί άμεσα από την 1η Ιανουαρίου - εφάπαξ για όλους - και όχι τμηματικά, δηλαδή δεν θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις

Παράλληλα, ενοποιούνται σε ένα (ενιαίο επικουρικό μισθωτών) τα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα).

Ωστόσο, εκτός από αυτά τα ταμεία, στο νέο ταμείο μπορούν να ενταχθούν και άλλα επικουρικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την προσαρμογή (μείωση) του ποσού, στο ποσοστό που θα ισχύει και για τα άλλα ταμεία.

Σημειώνεται ότι η ένταξη στο νέο θα είναι εθελοντική, αν και επισημαίνεται ότι όποιο ταμείο δεν ενταχθεί θα αναλαμβάνει να καλύπτει με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις τις παροχές και δεν θα μπορεί στο μέλλον - εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί - να ζητήσει εκ των υστέρων την ένταξή του σε αυτό.

Το νέος ταμείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατ. εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατ. συνταξιούχους.

"Τώρα ωριμάζουν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων" ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος ανακοινώνοντας τους βασικούς άξονες των μέτρων που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2012, επισήμανε πως "το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό".

Τα επικουρικά ταμεία θα κατέρρεαν μετά το 2015 και χωρίς να υφίστατο η οικονομική κρίση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο, ενώ το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ατομικών λογαριασμών ασφάλισης από το 2001 και εντεύθεν, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν παροχές αντίστοιχες με τις εισφορές τους.

Το σύστημα θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και όχι - αυστηρά - κεφαλαιοποιητικό, καθώς στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις των συντάξεων θα ήταν εξαιρετικά υψηλή. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κεφαλαιοποιητικού συστήματος οι περισσότερες συντάξεις θα μειωνόταν στον ένα τρίτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: