30.11.11

Στο μικροσκόπιο τα προβλήματα της ακτοπλοϊας...


Με θέμα την εισήγηση μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ακτοπλοΐας είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Ακτοπλοΐας υπό την... προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Νικόλαου Λίτινα.

Στην επιτροπή συμμετέχουν μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΝ θα προτείνει:

- Οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας να γίνουν άμεσα και να αφορούν στις ετήσιες δρομολογήσεις των πλοίων.

- Οι δρομολογήσεις να είναι ανά γραμμή 10 μήνες, 6 μήνες και 3 μήνες αναλόγως της κίνησης και του τύπου του πλοίου (συμβατικό-ταχύπλοο) ως ελάχιστος χρόνος δρομολόγησης με αντίστοιχη υποχρεωτική στελέχωση του υπόχρεου πλοίου.

- Οι ανωτέρω δρομολογήσεις να εκτελούνται από πλοιοκτήτριες εταιρείες και όχι από πλοία.

- Επίσης να έχει δικαίωμα η εταιρεία που αναλαμβάνει τη δρομολόγηση πλοίου ή πλοίων να εναλλάσσει τον χειμώνα το μεγάλο πλοίο με μικρότερο.

- Η εταιρεία που ανέλαβε και εκτέλεσε τα δρομολόγια σε μία γραμμή για ένα έτος να έχει το δικαίωμα να δρομολογεί κατ’ ελάχιστο άλλο πλοίο -ταχύπλοο, φορτηγό-οχηματαγωγό ή συμβατικό- για τους 3 θερινούς μήνες με δικαίωμα παράτασης του χρόνου αυτού, με αντίστοιχη στελέχωσή του.

- Να επιτραπούν δρομολογήσεις μέχρι 6 μηνών σε περισσότερες γραμμές ιδιαζόντως τουριστικού ενδιαφέροντος και να προβλεφθεί η ύπαρξη εταιρικού ναυτολογίου.

- Εξομοίωση ΦΠΑ στο 6,5% κατά τα κρατούντα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ξηράς για τα εισιτήρια επιβατών, οχημάτων και φορτίων, ενώ ζητεί ο επίναυλος του 3% να ισχύει μόνο στις άγονες επιδοτούμενες γραμμές.

- Εφαρμογή του μέτρου της «ρήτρας καυσίμου» στις πολυετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας να γίνεται υπό ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής.

- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των υπό ελληνική σημαία πλοίων στις γραμμές της Αδριατικής για να παραμείνουν ανταγωνιστικά.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: