30.11.11

Θρίλερ με την παραμονή της Carrefour στην Ελλάδα...


Μειώνει το ποσοστό συμμετοχής στην κοινοπραξία Carrefour - Μαρινόπουλος ο γαλλικός όμιλος;
Προς μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία Carrefour - Μαρινόπουλος σκέφτεται να προχωρήσει η διοίκηση του γαλλικού ομίλου, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, την ώρα που έντονες είναι οι φήμες που κάνουν λόγο για...
αποχώρησή της Carrefour από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Carrefour-Μαρινόπουλος η Αφοι Μαρινόπουλοι συμμετέχουν με ποσοστό 50%, η Carrefour Nederland B.V. με 27,02%, η Carrefour S.A. με 21,43% και η Southmed Investments Ltd με 1,548%.
Η πρόθεση αυτή του κορυφαίου γαλλικού ομίλου αντανακλά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι άλλοτε μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου, τα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι αν και ρίχνονται στον πόλεμο των προσφορών και των τιμών που έχει ξεσπάσει στο χώρο, ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφουν ζημιές. Στην περίπτωση της εν λόγω κοινοπραξίας, η Carrefour - Μαρινόπουλος χάνει διαρκώς τζίρο και μερίδια.
Σημειώνεται ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2011, η μετοχή του δεύτερου μεγαλύτερου λιανέμπορου παγκοσμίως και του πρώτου σε όλη την Ευρώπη σημειώνει σημαντική πτώση της τάξεως του 45%, ενώ μεγάλη χασούρα παρατηρείται τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη του ομίλου. Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, η εικόνα που παρουσιάζει η Carrefour είναι απόρροια τόσο της δυστοκίας της ελληνικής οικονομίας όσο και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο όμιλος σε διεθνές επίπεδο.
Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι η ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Ζερόμ Λουμπέρ στις 27/9 ενδεχομένως και να αποτελούν ένα πρώτο βήμα ως προς την πρόθεση του ομίλου να μείωση το ποσοστό της συμμετοχής του στην Carrefour - Μαρινόπουλος.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς αλλαγές στο σώμα του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου αποδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Άλλωστε, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με μείωση των λειτουργικών εσόδων από 15% έως 20%.
Όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες του λιανεμπορίου, η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Carrefour - Μαρινόπουλος δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Σύμφωνα με τους ίδιους, η παρατεταμένη ύφεση και η συνεχής διολίσθηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου οδηγεί σταδιακά και σε άλλα εταιρικά διαζύγια. Σύντομα, όπως επισημαίνουν, θα πέσουν και άλλα κανόνια;!

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: