30.11.11

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ...


Στο «μικροσκόπιο» του Οικονομικού Εισαγγελέα μπαίνουν οι δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις... μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί, είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, με δεδομένο ότι δεν είναι γνωστό αν τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις.

Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για το ζήτημα των δανείων των κομμάτων είχε ζητήσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο».

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τα χρέη των οποίων, όπως είπε, «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κόμματα έλαβαν, κατά τον ίδιο, συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη των ελληνικών κομμάτων ο κ. Αυγενάκης είχε καταγγείλει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: