25.5.11

Συνεχίζεται η κατάληψη του ΤΤ από εργαζόμενους...


Υπό κατάληψη βρίσκονται για δεύτερη ημέρα τα γραφεία διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο κέντρο της Αθήνας από εργαζόμενους που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίησή του.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν από την... Τρίτη τις κινητοποιήσεις τους και εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Αντώνης Δεληχάτσιος, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις και τόνισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βάρος για την κρατικό προϋπολογισμό.

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ασπίδα του μικροαποταμιευτή, παραδίνεται στους ιδιώτες ντόπιους και ξένους τραπεζίτες. Ο φτωχός Έλληνας αποταμιευτής παραδίδεται στο αχόρταγο και αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο».

Τα σενάρια πώλησης

Με την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανοίγει ο χορός των σαρωτικών αλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το θέμα που τίθεται τώρα είναι εάν το «φιλέτο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα περάσει σε ελληνικά ή σε ξένα χέρια.

Οι απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα διίστανται, όπως αναφέρει «Το Έθνος». Το άνοιγμα των 5,5 δισ. ευρώ που έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για να εκδηλώσει ενδιαφέρον ελληνική τράπεζα.

Με την άποψη αυτή συντάσσονται κύκλοι της διοίκησης του ΤΤ, που σημειώνουν ότι μόνο η Εθνική θα μπορούσε να «χτυπήσει» με επιτυχία σε έναν διαγωνισμό το 34% του ΤΤ και εκτιμούν ότι ο αγοραστής θα είναι τελικά ξένος τραπεζικός όμιλος.

Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank κατέχουν το 6% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ μικρότερο ποσοστό, περί το 4%, κατέχει η Marfin. Οπότε λογικό θεωρείται να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό για την απόκτηση του.

Μάλιστα δεν αποκλείεται εκτός από το 34% που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΤ, να παραχωρηθεί και το 10% που κατέχουν τα ΕΛΤΑ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: