31.5.11

Λιγότερη τηλεόραση...

Toυ Γιώργου Λακόπουλου

Εκτός από την αξιολόγηση µε βάση τα επιτεύγµατα του χαρτοφυλακίου τους, οι υπουργοί διαχωρίζονται και µε κριτήριο την τηλεοπτική τους φωτογένεια. υπάρχουν αυτοί που δεν περνάει µέρα που να µην τους δούµε σε... κάποιο κανάλι. Σε µια δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι κάνουν χρήση των παραθύρων για να υποστηρίξουν την πολιτική τους. Και υπάρχουν και οι ακριβοθώρητοι που δεν βγαίνουν ποτέ στην τηλεόραση ή το κάνουν σπάνια. Ειδική κατηγορία συνιστούν οι θαµώνες των ειδικών πολιτικών εκποµπών µε τα πολυπληθή πάνελ. (Σηµείωση: τα ίδια ίσχυαν και για τους υπουργούς της Ν.∆.).

Η εµφάνιση ενός υπουργού στην τηλεόραση δεν είναι πάντα δική του απόφαση. Επιστρατεύεται από ένα επικοινωνιακό επιτελείο για ναυποστηρίξει µια απόφαση.

Συνήθως απόφαση τουΠρωθυπουργού. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι αυτοί που καλούνται σπανιότερα σ’ αυτόν τον ρόλο είναι οι... φίλοι του Πρωθυπουργού! Και καµιά φορά µπλέκουν τα πράγµατα, γιατί δεν είναι πάντα όλοι οι υπουργοί πρόθυµοι να παίξουν αυτόν τον ρόλο.

Εν πάση περιπτώσει έχουµε µια κυβέρνηση υπερβολικά τηλεοπτική. Αν λάβουµε υπόψη και τις συνεντεύξεις που δίνουν για να µιλήσουν – για τα πάντα εκτός από το... χαρτοφυλάκιό τους –, δηµιουργείται η απορία: πότε προλαβαίνουν να κυβερνήσουν; Οταν είσαι µέρα - νύχτα µε µια κάµερα απέναντί σου και µια «ψείρα» στο πέτο, πού θα βρεις µυαλό να επικεντρωθείς στα θέµατα του υπουργείου σου; Είναι άλλωστε συνηθισµένο ότι ο χρόνος που διαθέτουν δεν είναι µόνο ο χρόνος της συνέντευξης. Πρέπει να προστεθούν η προετοιµασία, το πηγαινέλα και τα... συγχαρητήρια που δέχονται µετά σε στυλ: «Πολύ καλά τα πήγες».

Ωστόσο η βασική δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση διαθέτει πορτ παρόλ – που είναι µάλιστα πολύ οµιλητικός – και κάθε µεσηµέρι τοποθετείται για όλα τα θέµατα. Τι νόηµα έχει να ακολουθούν οι στρατιές των υπουργών από παράθυρο σε παράθυρο, για να πουν συχνά διαφορετικά πράµατα µεταξύ τους; Γιατί δεν δοκιµάζουν να σταµατήσουν τις τηλεοπτικές εµφανίσεις για κανένα εξάµηνο; Αν το κάνουν, το κυβερνητικό έργο θα πάει καλύτερα.

Η εικόνα της κυβέρνησης θα είναι καλύτερη. Και δεν θα φτάσουµε στο σηµείο που έλεγε ο αµερικανός ηθοποιός Μποµπ Χοπ: «Βγήκα στην τηλεόραση και την εποµένη πουλήθηκαν χιλιάδες τηλεοράσεις – όσοι δεν µπόρεσαν να τις πουλήσουν, τις πέταξαν».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: