30.5.11

Εκπομπές στο κενό, χωρίς κοινό...


Δεν πάει πολύς καιρός που «ξεμύτισαν» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Δειλά δειλά και έπειτα από πολλές καθυστερήσεις. Οι νέες εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης μάλλον δεν φάνηκε να συγκινούν το τηλεοπτικό κοινό. Αδιάψευστος μάρτυρας τα... ποσοστά στις τηλεμετρήσεις, που είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ακόμα και για τα στάνταρ της δημόσιας τηλεόρασης.

Τι να φταίει άραγε και δεν έχουν πετύχει ως σήμερα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών; Καινούργιο περιτύλιγμα σε παλιά υλικά; Νέες ιδέες που δεν «περπατάνε»; Αλλωστε στο πρόγραμμα έχουν πάρει θέση εκπομπές που προβάλλονταν και πρωτύτερα καθώς ανανεώθηκε το συμβόλαιο, μόνο που από πλευράς ΕΡΤ δεν φαίνεται να έγινε κάποια προσπάθεια να ανανεωθούν. Ετσι οι ίδιες παραγωγές, με τους ίδιους παρουσιαστές, την ίδια θεματολογία και το ίδιο concept δεν φαίνεται να συγκινούν. Αν κάποιες ήσαν επιτυχημένες, η ανανέωσή τους και η επανένταξή τους στο πρόγραμμα θα είχε νόημα. Αλλά οι περισσότερες, με μοναδική ίσως εξαίρεση την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας», φυτοζωούσαν με ελάχιστους θεατές.

Στις συχνότητες της ΕΡΤ οι τηλεθεατές (όσοι τις επιλέγουν) βλέπουν (και ξαναβλέπουν) το «Εχει γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά, το «Μένουμε Ελλάδα» με τον Γιώργο Αμυρά και τη Ρένα Τσιτσιμπίκου, το «Η Ζωή είναι αλλού» με την Εύη Κυριακοπούλου, το «Προσωπικά» με την Ελενα Κατρίτση, το «Οι παρέες γράφουν ιστορία» με τον Σεραφείμ Φυντανίδη, το «Στα άκρα» με τη Βίκυ Φλέσσα, το «Ταξιδεύοντας» με τη Μάγια Τσόκλη, τους «Ανταποκριτές» με τη Μάριον Μιχελιδάκη, τον Κώστα Αργυρό και τον Φίλιο Στάγκο και το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» με τον Στέλιο Κούλογλου.

Αυτό που επικρίνουν πολλοί στην τακτική της ΕΡΤ είναι ότι θα μπορούσε να κομίσει νέες ιδέες. Εχοντας εξασφαλισμένα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, πολλοί λένε ότι σε ένα τοπίο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό η δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε να είναι μια όαση νέων προτάσεων, ένα πεδίο όπου νέες ιδέες θα δοκιμάζονταν και νέα πρόσωπα θα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν νέες προτάσεις. Αντί για αυτό η ΕΡΤ φαίνεται να ακολουθεί μια πεπατημένη που ούτε ενδιαφέρουσα ούτε επιτυχημένη θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος.

Από τις καινούργιες παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης άλλωστε ελάχιστες ξεχωρίζουν. Οι περισσότερες βασίζονται σε κουρασμένες δομές και χιλιοδοκιμασμένες συνταγές, οι οποίες αποτυπώνονται στους πίνακες της τηλεθέασης.

Σε μια συγκυρία όπου η οικονομία και οι οικονομικοί όροι καίνε και έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο σχεδόν όλων των Ελλήνων, το «Νet Εconomy» θα μπορούσε να ήταν ένα ατού. Οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής, Γιώργος Παπαγεωργίου και Χρήστος Μέγας, κρίνονται από αρκετούς ωστόσο τόσο εκνευριστικοί στην προσπάθειά τους να υποδηλώσουν ότι γνωρίζουν καλύτερα τα θέματα από τους καλεσμένους τους που απορεί κανείς γιατί τους κάλεσαν.

Από την άλλη, η εκπομπή «3three ΝΕΤ» αδικεί τόσο τους παρουσιαστές όσο και τους συμμετέχοντες. Οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Ζούλας, Χρήστος Μαχαίρας και Γιάννης Πολίτης μοιάζουν αμήχανοι πάνω στα σκαμπό που τους έχουν βάλει να κάθονται. Το ίδιο αμήχανες και οι ερωτήσεις τους όπως και η συμμετοχή του κοινού που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μπήκαν στον κόπο να ανέβουν μέχρι το στούντιο της ΕΡΤ.

Για το «Εscape» πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί. Μια ιδιαίτερα ακριβή καθημερινή εκπομπή- κοστίζει 13.814

ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά επεισόδιο- που δεν έχει στόχο, αλλά όπως όλα δείχνουν ούτε και κοινό. Με σχεδόν το ίδιο team και ίδιο concept προβαλλόταν ως «Ηackers» από ιδιωτικό κανάλι αλλά ούτε εκεί ούτε και στην ΕΡΤ καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Μια παρέα νεαρών πίσω από οθόνες υπολογιστών μιλάνε για πράγματα που μόνο οι ίδιοι κατανοούν, χωρίς επίσης να φροντίζουν να εξηγούν για το τι ακριβώς μιλάνε.

Για τα μάτια της μόνο

Το «Νetweek» είναι η εκπομπή την οποία παρουσιάζει ηΕλλη Στάη (επάνω) κάθε Δευτέρα βράδυ.Ουδείς αμφισβητεί ότι η κυρία Στάη είναι μια δημοσιογράφος με μεγάλη επαγγελματική πείρα και προσωπική γοητεία.Η εκπομπή της ωστόσο δεν προσφέρει κάτι καινούργιο πέρα από αυτό ακριβώς.

Είναι σαν να βλέπεις μια από τα ίδια,χωρίς να ξεφεύγει στο παραμικρό από άλλες ανάλογες εκπομπές στα ιδιωτικά κανάλια.Ενα τραπέζι,η παρουσιάστρια και οι καλεσμένοι,και συζητήσεις επί συζητήσεων,με επιχειρήματα που τα έχεις ακούσει ξανά και ξανά.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: