3.12.10

Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες σε έμπειρους επενδυτές...

www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη-του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν στην επιχειρηματική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, από την Ελληνική κυβέρνηση, εκπροσώπων των χρηματαγορών και επιχειρήσεων, στην διάρκεια του 12ου Ετήσιου Φόρουμ Επενδυτών της Κάπιταλ Λινκ που ...
θα λάβει χώρα στο Metropolitan Club ( 1E 60th Street) στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου από τις 8πμ έως τις 5μμ. Το Φόρουμ της Capital Link τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την NYCE Euronext και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο Dominique Cerutti, Πρόεδρος και Chief Executive Officer NYCE Euronext θα είναι οι κύριοι ομιλητές στο γεύμα.

Το φόρουμ θα έχει τέσσερα διαφορετικές ενότητες. Η πρώτη αφορά την κυβέρνηση, την οικονομία και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Επίσημοι θα μιλήσουν σε επενδυτές για την κατάσταση της οικονομίας και γενικά για ευκαιρίες ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων. ( Ελληνικά Κυβερνητικά Ομόλογα, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, Private Public Partnerships (PPPs)) .

Η δεύτερη αφορά στις αγορές κεφαλαίου. Τι γίνεται με το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις κεφαλαιουχικές αγορές , σε τι μετοχές μπορεί οι επενδυτές να προσβλέπουν και γιατί. (Επενδύοντας στην Ελλάδα: Μια Νέα Επενδυτική Εποχή, το Ρυθμιστικό και Νομικό Πλαίσιο).

Η τρίτη αφορά σε εταιρείες που αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς που βρίσκονται στο χρηματιστήριο Αθηνών, όπως τον τραπεζιτικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, και άλλοι.

Τέλος η τέταρτη αφορά στη ναυτιλία, μια διεθνής επιχείρηση στην οποία οι Έλληνες έχουν ηγετική παρουσία ( Shipping Panels: Dry Bulk, Tanker & Container).

Για πληροφορίες και εγγραφές : www.capitallink.com.

Περισσότεροι από 700 επαγγελματίες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φόρουμ. Η συμμετοχή πέρυσι πέρασε τα 800 άτομα. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης και ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Daniel Speckhard (Managing Director –WEM Global Investment, Inc) θα ανοίξουν το Φόρουμ και θα ακολουθήσει ο καθηγητής Ilias Plaskovitis, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Χριστοδουλάκης Γενικός Γραμματέας των Ιδιωτικοποιήσεων Κεφαλαίου, ο Νικόλας Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας των PPPs, και ο Γιάννης Πυργιώτης , Γενικός Γραμματέας Υποδομής Τουρισμού και Πολιτισμού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΟΡΝΟΖΗ

Ο Πρόεδρος της Κάπιταλ Λινκ μίλησε στην GreekNews για το επικείμενο Φόρουμ.

Ερ.: Το 12ο Φόρουμ της Κάπιταλ Λινκ λαμβάνει χώρα σε μια άσχημη περίοδο για την Ελλάδα. Τι αναμένεται να προκύψει από αυτό;

Απ.: Στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να βάλουμε την Ελλάδα στις ειδήσεις, τώρα δεν μπορούμε να την βγάλουμε από αυτές. Η Ελλάδα είναι στις ειδήσεις καθημερινά. Όλοι συμφωνούμε ότι στην Ελλάδα οφείλονται η δημοκρατία, η φιλοσοφία, οι αξίες της ζωής. Στην Ελλάδα όμως πιστώνεται και η δημιουργία μιας μεγάλης κρίσης στην Ευρώπη και η δοκιμασία των ορίων της ΕΕ όπως και η υποχρέωση των πάντων να θέσουν σε λειτουργία νέα συστήματα για πρόληψη της κρίσης.

Με κάθε σοβαρότητα, είναι μια πολύ προκλητική εποχή για την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά επώδυνων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό και που δεν έγιναν, τώρα εφαρμόζονται. Όσο επώδυνα και να είναι, τελικά θα καταλήξουν σε μια υγιέστερη οικονομία.

Δεύτερο, για κάθε εξελιγμένο επενδυτή που κοιτάζει μακροπρόθεσμα, η παρούσα κρίση μπορεί να παρουσιάσει ευκαιρίες. Λόγω της κρίσης έχουμε περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα που είναι υποτιμημένα και που αντανακλούν τον πανικό στην αγορά που όμως για τους επενδυτές μπορεί να είναι καλές ευκαιρίες.

Γνωρίζω ότι όταν τα πράγματα είναι άσχημα και όταν διεθνώς υπάρχει αβεβαιότητα και ευπάθεια, οι επενδυτές προσπαθούν να αποφύγουν τον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή όμως για τον εξελιγμένο επενδυτή αυτή είναι η ώρα που περιμένει για να προβεί σε νέες επενδύσεις.

Ερ.: Ποια είναι τα ερωτήματα των επενδυτών και άλλων επιχειρηματιών που προσεγγίζετε για το φόρουμ;

Απ.: Προτού πάμε στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα, είτε είναι σε μετοχές, ομόλογα ή σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι κάνει η κυβέρνηση, όσο αφορά την οικονομική πολιτική και ποιες οι πιθανότητες της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση.

Πιστεύω αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί από την Ελλάδα την ίδια αλλά επίσης και από την ΕΕ. Η ίδια η Ελλάδα έχει δείξει ότι έχει ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη. Και η ΕΕ δείχνει , τώρα μάλιστα με την περίπτωση της Ιρλανδίας, ότι υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης αυτών των χωρών. Έτσι αν μπορείς να πείσεις τους επενδυτές ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα και μια στρατηγική εξόδου από την κρίση θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για επενδύσεις. Ειλικρινά, οι άνθρωποι στο σημείο αυτό χρειάζεται να ξέρουν τι γίνεται. Όταν ασχολείσαι με τις αγορές κεφαλαίου η επικοινωνία είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όταν πάνε καλά , όλοι είναι ευτυχείς και όταν όχι, οι ανθρώπινες τάσεις εξαφανίζονται. Και τότε είναι που πρέπει να είσαι παρών και να εξηγείς στους ανθρώπους ότι παρά το πρόβλημα, έχεις μια στρατηγική για να αντιμετωπίσεις την κρίση.

Το Φόρουμ φέτος θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση των επενδυτών για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Όλοι θέλουν να γνωρίζουν το γιατί, επειδή η Ελλάδα θεωρήθηκε ως ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης, ο πρώτος που ήρθε στην επιφάνεια. Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν κατά πόσο αυτός ο αδύναμος κρίκος έχει τώρα γίνει πιο δυνατός και αυτός είναι ο σκοπός του Φόρουμ.

Ερ.: Ίσως θέλουν επίσης να συγκρίνουν αυτά που έλεγαν οι Έλληνες αξιωματούχοι πέρυσι με αυτά που θα πουν φέτος…

Απ.: Σήμερα είναι ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Παρέχει στους επενδυτές μεγαλύτερη κατεύθυνση γιατί γνωρίζουν το πλαίσιο. Πέρυσι πορευόμασταν προς την κρίση. Φέτος είμαστε μέσα στην κρίση και προσπαθούμε να εξέλθουμε.

Ερ.: Έχετε οργανώσει αυτό το Φόρουμ 12 φορές. Ποια ήταν η δυσκολότερη;

Απ.: Φυσικά φέτος είναι η δυσκολότερη. Ελπίζω όμως ότι το φετινό Φόρουμ θα είναι και το χρησιμότερο λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: