30.12.10

Ενεργειακός «θησαυρός» στο Ισραήλ...


Σε μία ανακάλυψη που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου ισχυρίζεται ότι προέβη αμερικανική εταιρεία που διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο στα θαλάσσια ύδατα ανάμεσα στην Κύπρο και τις ισραηλινές ακτές.

Σύμφωνα με...
τις ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας Νόμπλ Ένερτζι, πρόκειται για ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που κρύβεται στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο ενεργειακός αυτός «θησαυρός», που λόγω του όγκου του ονομάστηκε «Λεβιάθαν», ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, σε πολύ μεγάλο βάθος.

Ο «Λεβιάθαν» καλύπτει περιοχή περίπου 325 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανοιχτά του λιμανιού της Χάιφα, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις περιέχει 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το εύρημα είναι ανάλογο σε σημασία με την ανακάλυψη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα την δεκαετία του '60, ή με τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στα ανοικτά της Βραζιλίας, ενώ το Ισραήλ θα μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτάρκης χώρα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα μπορέσουμε να βασίσουμε το ενεργειακό μας μέλλον στο φυσικό αέριο, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς το αέριο είναι φθηνότερο. Από πολιτική άποψη θα είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τις εισαγωγές πετρελαίου», ανέφερε ο υπουργός Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ.

Αντιδράσεις για τις νέες ισορροπίες

Οι κινήσεις της Νόμπλ Ένερτζι έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη. Η Άγκυρα, παρότι δεν έχει νομικό έρεισμα, αντέδρασε έντονα στην υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύπριος πρόεδρος δε δίστασε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ είναι, δήθεν, άκυρη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτή δυστυχώς, όμως, δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία, άρα εκείνος που παρανομεί είναι ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του», δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.

Πολύ περισσότερο ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση της Βηρυτού, καθώς δεν έχει προβεί σε καθορισμό των θασασσίων συνόρων της με το Ισραήλ και θεωρεί ότι παραβιάζονται κυριαρχικά και οικονομικά της δικαιώματα.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: