30.12.10

Υπουργικό Συμβούλιο Το παρασκήνιο, τα πηγαδάκια, οι ατάκες και οι... διακοπές των πολιτικών ...


Ήταν το 39ο Υπουργικό Συμβούλιο, το τελευταίο της χρονιάς, διήρκησε 4,5 ώρες και έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους πάντες να μιλήσουν, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσα που σπανίως ομιλεί σε υπουργικά συμβούλια. Ενα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το νομοσχέδιο που πρόκειται να εισασάγει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, πλην όμως αυτή τη φορά κανείς υπουργός δεν προσήλθε με το laptop του, ούτε καν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, που το συνηθίζει. Ο μόνος που είχε μπροστά του φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατέγραφε με εκπληκτική ταχύτητα, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των υπουργών ήταν ο (πάντοτε καλά ενημερωμένος σε ηλεκτρονικά θέματα) Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2010 υπήρξαν και ορισμένες αποκαλύψεις που αφορούσαν τη... μαθητική ζωή πολλών υπουργών. Ξαφνικά οι πάντες διαπίστωσαν ότι πολλοί υπουργοί του ΠαΣοΚ πέρασαν από πειραματικά σχολεία. Όταν η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εξηγούσε τους λόγους για την επαναφορά του θεσμού των πειραματικών σχολείων, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποκάλυψε ότι φοίτησε και εκείνη σ΄ένα. Το ίδιο και ο κ. Θ. Πάγκαλος καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας, Αλιείας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Διαμαντίδης. Και έγινε μία αυτοκριτική για την κατάργηση του θεσμού αυτού, και αυτοκριτική για την αιτία που αυτά καταργήθηκαν, ότι δήθεν μ΄αυτά προωθείται η «ελιτίστικη Παιδεία».

Ειπώθηκαν επίσης καλά λόγια για τους αποφοίτους των σχολών αυτών ότι, δηλαδή «μπορεί κανείς να τους ξεχωρίσει από την καλή δουλειά που προσφέρουν και τις θέσεις που έχουν καταλάβει», κάνοντας τον κ. Ευ. Βενιζέλο να προτείνει χαριτολογώντας ότι μήπως θα πρέπει τώρα, μετά τα όσα ακούστηκαν, να επανεξετασθεί ο θεσμός και να επαναφερθεί το παλαιότερο καθεστώς, τότε δηλαδή που δεν λειτουργούσαν τα σχολεία. Ακούγοντας τόσους υπουργούς να δηλώνουν απόφοιτοι πειραματικών σχολείων και να δίνουν συγχαρητήρια για την επαναφορά του θεσμού ο Πρωθυπουργός, παρατήρησε ότι και ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου, πήγε σε πειραματικό σχολείο, αλλά ο ίδιος άλλαξε... έξι σχολεία!

Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε σ΄όλους χρόνια πολλά και στην αρχή της συνεδριάσεως, αλλά και στο τέλος, ευχόμενος παράλληλα σε όλους καλή χρονιά και καλή ξεκούραση. Μόνον που δεν τους έδωσε ούτε μία ημέρα άδεια για ξεκούραση, όπως παρατήρησε η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Γρήγορα όμως αντελήφθηκαν ότι δεν θα είχαν καθόλου καιρό για ξεκούραση, αφού ο κ. Παπανδρέου τους άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να ξανασυνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου του 2011. Εκεί ήταν που έπεσε μία «παγωμάρα», όπως είπαν αργότερα πολλοί υπουργοί, αφού οι πάντες σκέφθηκαν τι είδους ατζέντα θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο πρωτοχρονιάτικα.

Ήταν μία μαραθώνια συνεδρίαση, απ΄αυτές που «σηκώνουν», ψωμοτύρι και τοστάκια, αφού κάθε φορά που διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες, μαζί με τα βουτήγματα, ακολουθούν από το καφενείο της Βουλής, τα ψωμοτύρια και τα τοστάκια. Κάτι βεβαίως που δεν ενόχλησε τις κυρίες υπουργούς και υφυπουργούς που λόγω εορτών πήραν κάποια κιλά παραπάνω. Αλλωστε οι γυναίκες είχαν την τιμητική τους, αφού ο κ. Δ. Ρέππας ικανοποιημένος που «πέρασε» το νομοσχέδιό του για μεγάλα έργα φώναξε χαμογελώντας: «Ανδρών επιφανών». Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου το πήρε πατριωτικά και είπε όχι μόνον άνδρες, αλλά και γυναίκες. Ο κ. Α. Λοβέρδος το πήρε αντικειμενικά και υπενθύμισε ότι το «ανδρών επιφανών» τελειώνει με το «πάσα γη τάφος». Ο κ. Ρέππας, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και τις παρατηρήσεις κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, επιχείρησε να διορθώσει, τον κ. Λοβέρδο, λέγοντας «όχι Ανδρέα τάφος, αλλά... πάθος» και συμπλήρωσε πληρως τη ρήση: «Ανδρών επιφανών πάσα γη πάθος». Και έτσι έμειναν οι πάντες ευχαριστημένοι.

Οι υπουργοί έμαθαν και κάτι ακόμα στην τελευταία αυτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Κάπου στην Ελλάδα και κυρίως εκεί όπου εκτελούνται (ή εκτελούνταν) δημόσια έργα, υπάρχει η «οδός της οκνηρής... μπουλντόζας». Πρόκειται για ονομασία δρόμου που έδωσαν από κοινού οι κκ. Ρέππας και Λοβέρδος όταν το ΠαΣοκ βρισκόταν στην αντιπολίτευση θέλοντας να δείξουν πόσο η γραφειοκρατία, οι υπερεκτιμήσεις και οι ατέλειες καθώς και οι υπουργοί της ΝΔ, καθυστερούσαν την ολόκλήρωση των έργων.

Εμαθαν επίσης τα πάντα που αφορύν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εντυπωσιάσθηκαν από αυτή, κάτι που έκανε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα να ζητήσει να επεκταθεί και στις πρεσβείες και στα προξενεία μας στο εξωτερικό. Όπως ενθουσίασε και την κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία πληροφόρησε τους συναδέλφους της ότι η πιο προηγμένη χώρα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η Εσθονία, όπου εκεί ακόμα και το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει... ηλεκτρονικώς. Τα πάντα περνάνε από αυτή και σπανίως κάποιοι υπουργοί υπογράφουν σε χαρτί. Το πρόβλημα βεβαίως είναι πώς θα εφαρμοσθεί σητν πράξη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι χρειάζεται προσοχή και να δοθεί χρόνος στους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να εξοικειωθούν μ΄αυτήν.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: