30.12.10

Φωτοβολταϊκά στην Ηλεία: Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε…


Την διακοπή της κατάθεσης άλλων αιτήσεων από την περιοχή της Ηλείας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο νομό ζητά η ΔΕΗ, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει ήδη κορεσμός στα τοπικά δίκτυα.

Ανάλογη είναι η εισήγηση και για άλλους 15 νομούς της χώρας, σε μια συγκυρία όπου δεκάδες υποψήφιοι επενδυτές έχουν...
σπαταλήσει χρόνο και χρήμα για να κάνουν αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θεωρεί ότι ως προς τις δυνατότητες των δικτύων μέσης τάσης στους 16 νομούς, προκύπτει ότι η συνολική ισχύς των αιτήσεων σε πολλούς από αυτούς, μόνο για φωτοβολταϊκές μονάδες, υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το διπλάσιο της ελάχιστης ζήτησης για τις ώρες 11 το πρωί με 4 το μεσημέρι, τις ώρες δηλαδή που τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τη μέγιστη παραγωγή τους.

Η Ηλεία θεωρείται από τους πρωτοπόρους νομούς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του ήλιου ενώ αρκετά φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές του νομού. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπήρξε μαζικό ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις επενδύσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για μια επένδυση με εγγυημένα κέρδη και χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση, από την στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» «η αγνόηση από τις πολιτικές ηγεσίες βασικών παραδοχών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως αναβάθμιση δικτύων, κατανομή των τεχνολογιών ΑΠΕ ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησής τους, προσαρμογή της συμβατικής παραγωγικής υποδομής στις απαιτήσεις της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ενημέρωση του κοινού, οδηγούν για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια σε καταστάσεις που θα προκαλέσουν αναστάτωση και αντιδράσεις».
http://www.iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: