6.12.10

Ξεκίνησε στον Πρίνο νέα γεώτρηση για πετρέλαιο...


Ξεκίνησε το Σάββατο στον Πρίνο η πρώτη μίας σειράς τεσσάρων γεωτρήσεων με τον φιλόδοξο στόχο να επιτευχθεί ο διπλασιασμός της ημερήσιας παραγωγής του κοιτάσματος στα 5.000 βαρέλια (από 2.500 σήμερα).

Η αισιοδοξία, συγκρατημένη προς το παρόν, των υπευθύνων των εταιρειών «Ενεργειακή Αιγαίου» και «Καβάλα Οϊλ» εδράζεται στα...
αποτελέσματα περυσινών σεισμικών ερευνών στον Πρίνο: καθώς εντοπίστηκαν θύλακοι πετρελαίου, το εύρος και τη δυναμικότητα του περιεχομένου των οποίων πρόκειται να διερευνήσουν οι τέσσερις νέες γεωτρήσεις. Αυτές θα δείξουν από τη μελέτη των στοιχείων αν είναι οικονομικά συμφέρουσα η αξιοποίηση των θυλάκων πετρελαίου που έχουν ήδη εντοπιστεί και σε ποίο βαθμό.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που παρέστησαν στην έναρξη της γεώτρησης το Σάββατο του διευθύνοντος συμβούλου της «Ενεργειακής Αιγαίου» Μ. Ρήγα αναφορικά με το αν υπάρχει ή όχι πετρέλαιο στην Ελλάδα. Υπογράμμισε: «Αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν δεν μπει γεωτρύπανο, κανείς δεν ξέρει», μεταφέροντας την εμπειρία της εταιρείας του. Θύμισε δε πως «εννιά στις δέκα γεωτρήσεις παγκοσμίως αποτυγχάνουν».

4 γεωτρήσεις
Το επενδυτικό πρόγραμμα «Πρίνος 5.000» που παρουσίασαν σχετικά οι εταιρείες «Ενεργειακή Αιγαίου» και «Καβάλα Οϊλ» περιλαμβάνει τέσσερις εσωτερικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου με σκοπό την αύξηση της παραγωγής στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, αλλά και τη διάτρηση της δεύτερης γεώτρησης στο κοίτασμα του «Εψιλον». Σήμερα η παραγωγή είναι μειωμένη στα 2.000 με 2.500 βαρέλια ημερησίως και πέρυσι οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε σεισμικές έρευνες εντοπίζοντας θυλάκους πετρελαίου στο σημείο «PA-35». Για τον σκοπό αυτό έφεραν το γεωτρύπανο «GSP Saturn», το οποίο για 25 μέρες θα παραμείνει διενεργώντας τέσσερις γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου. Το κόστος αυτών ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον οι εταιρείες «Ενεργειακή Αιγαίου» και «Καβάλα Oil» έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια να αξιοποιήσουν το υποθαλάσσιο κοίτασμα του φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, μετατρέποντάς το σε αποθήκη. Στον χώρο υπάρχουν κοιτάσματα 525 εκατ. κ.μ. και είναι δυνατό η αποθηκευτικότητα να ανέλθει στο 1 δισ. κ.μ.

Σχετικά ο αρμόδιος υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων τη μελέτη και έκδοση πορίσματος, καθώς το ζήτημα που προκύπτει είναι αν ο υποθαλάσσιος χώρος (σ.σ.: πρόκειται για φυσική αποθήκη) αποθήκευσης θα πρέπει να ανήκει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Στην Αίγυπτο
Η Ενεργειακή Αιγαίου ανέλαβε επίσης τις γεωτρήσεις στην περιοχή West Kom Ombo Block της Αιγύπτου.

Ο υφ. που εγκαινίασε την έναρξη των νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο, δήλωσε: «Βγάζουμε τη χώρα από την απραξία των τελευταίων ετών. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την έρευνα υδρογονανθράκων και στη δημιουργία εθνικού φορέα αξιοποίησης και διαχείρισης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης». Επίσης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ευχήθηκε, με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις των δύο εταιρειών στον Πρίνο, αυτές να αποτελέσουν «το εναρκτήριο λάκτισμα για επενδύσεις στην Ελλάδα», ενώ με άλλες δηλώσεις του τόνισε σε ό,τι αφορά το θέμα της έρευνας για την ύπαρξη νέων κοιτασμάτων στη χώρα μας πως «πρέπει να δούμε τι κάνουν οι γείτονές μας» - εννοώντας την Ιταλία και την Αλβανία.

? Εν τω μεταξύ, με απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, εγκρίθηκε η χορήγηση χρηματικού ποσού ύψους 3.785.000 ευρώ, που αφορά τη δεύτερη δόση της ετήσιας επιδότησης των δήμων, στους οποίους λειτουργούν διυλιστήρια. Τίνα Μπιρμπίλη

Χαρ. Αναγνωστόπουλος Χρ. Κολώνας
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: