3.12.10

Αφιλόξενα µνηµεία ...


Της Μαίρης Αδαµοπούλου
Μπορεί οι ∆ελφοί να βρίσκονταν στο επίκεντρο της διεθνούς διαφηµιστικής καµπάνιας της Ελλάδας για το 2008, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος των 145.000 επισκεπτών δεν διαθέτει ούτε δίγλωσσες πινακίδες - όπως και η Ακρόπολη - ούτε επίσηµο οδηγό
Μπορείτα 999 σκαλοπάτια του φρουρίου του Παλαµηδίου στο Ναύπλιο να αποτελούν ...
πρόκληση για πολλούς. Οµως θα ήταν σαφώς λιγότεροι εκείνοι που θα αποφάσιζαν να τα ανέβουν αν ήξεραν πως στην κορυφή του µνηµείου µε τους 200.000 επισκέπτες ετησίως δεν θα βρουν ούτε ένα ποτήρι νερό. Και δενείναι τοµοναδικό µνηµείο στην Ελλάδα πουδεν είναιφιλόξενο γιατους επισκέπτεςτου. Η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά µπορεί να υποδέχεται 100.000 επισκέπτες τον χρόνο, όµως µετά την πολύωρη περιήγησή τους θα φύγουν µε τηναπορία για όσα είδαν καιδιψασµένοι, καθώς ούτεοδηγός ούτε κυλικείο υπάρχει.

Εξίσου – αν όχι διπλά – άτυχοι, είναι και όσοι φτάσουν στη Θήρα. ∆ιότι δεν είναι µόνο το ότι βρίσκουν κλειστό τον µείζονος σηµασίας αρχαιολογικόχώρο του Ακρωτηρίου µετά την πτώση του στεγάστρου προ πενταετίας. Ούτε ότι το αρχαιολογικό µουσείο µεσούσηςτης τουριστικής περιόδου βάζει λουκέτο στις 15.00. Αλλά κι επειδή ο έτερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού που βουλιάζει κάθεχρόνο από επισκέπτες, εκείνος της αρχαίας Θήρας των 50.000 εισιτηρίων, δεν διαθέτειούτε κυλικείο για τους διψασµένους τουρίστες, ούτε καν ενηµερωτικό φυλλάδιο.

Και να σκεφτεί κάποιος πως αυτά είναι χαρακτηριστικά µεν, αλλά ελάχιστα απότα παραδείγµατα των ελλείψεωνπου υπάρχουν σε 176 αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία, ταοποία λειτουργούν µεεισιτήριοσε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γι’ αυτό και το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού έχει βάλει στο φουλ τις µηχανές για να αλλάξει τη συγκεκριµένη εικόνα και να προχωρήσει άµεσα – αρχής γενοµένης από τον Απρίλιο – σε αναβάθµισή τους.

«Τα µνηµεία της χώρας µας είναι µια διαχρονική πηγή πλούτου. Φέρνουν στην πατρίδα µας εκατοντάδες ξένουςεπισκέπτες που θαυµάζουν τόσο την αρχαία, τη βυζαντινή όσο και τη νεώτερη κληρονοµιά µας. Και θα µπορούσαν ναγίνουν πηγή ακόµη µεγαλύτερου πλούτου ανεκτός απότην επιστηµονική σηµασία που τους δίναµε, δηµιουργούσαµε τις συνθήκες γιανα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επισκεπτών τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος. «Οµως, ηκατάστασηπου επικρατεί στα µουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως διαπιστώνετεκαι απότα στοιχεία που έχετε, κάθε άλλο παρά καλή µπορεί να θεωρηθεί. Είναι µια εικόνα που δεν αρµόζει σε µια χώρα που σέβεταιτους θησαυρούς της, τουςεπισκέπτεςτης, που σέβεται τον εαυτότης καιέχει συνείδηση της ταυτότητάς της».
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: