14.12.10

«Μετέωρο» το πρόγραμμα απονιτροποίησης για τους Θεσσαλούς αγρότες...


Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα απονιτροποίησης που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία και μάλιστα σε παρά πολύ μεγάλη έκταση, πολύ μεγαλύτερη από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.Η Κυβέρνηση, όταν ανέλαβε την εξουσία, βρήκε υπερδεσμευμένο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για τα γεωπεριβαντολογικά μέτρα αφού, ενώ ο προϋπολογισμός είναι περίπου 1 δις ευρώ, οι δεσμεύσεις ήταν 800 εκ. ευρώ…

Αυτό δημιούργησε μια πολύ ...
μεγάλη δυσκολία στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων μέτρων. Ακολούθησε τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τον περασμένο Ιούνιο μέσα από την Επιτροπή Παρακολούθησης και η τροποποίηση, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιτευχθεί η συνέχιση για τα γεωργοπεριβαντολογικά μέτρα και πολύ περισσότερο για τα προγράμματα της απονιτροποίησης.

Η τροποποίηση, αφορά την συνέχιση των μέτρων σε 7 συγκεκριμένες περιοχές (πεδιάδα του κάμπου της Θεσσαλονίκης, Πέλλας, η λεκάνη του Στρυμόνα, το Αργολικό πεδίο, της Ημαθίας, του Κιλκίς, η πεδιάδα της Άρτας, της Πρέβεζας, η λεκάνη του Πηνειού Ηλείας και της Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, μόλις εγκριθεί η τροποποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν διαθέσιμοι οι σχετικοί πόροι, αμέσως θα προκηρυχθεί.

Αυτήν την ώρα «τρέχουν» οι συμβάσεις στη Θεσσαλία που λήγουν το 2012. Αυτές οι συμβάσεις, προφανώς, πρέπει να ολοκληρωθούν και με βάση τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το Υπουργείο δεν μπορούν να ανανεωθούν (!). Ταυτόχρονα πόσοι παραγωγοί και πόσα στρέμματα θα είναι στη Θεσσαλία, το Υπουργείο δεν γνωρίζει αν δεν προκηρυχθεί το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορυπάνσεως, για τις 7 περιοχές και έχει έναν προϋπολογισμό 90 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. δεσμεύθηκαν για την Κορώνεια και το Αργολικό Πεδίο. Έτσι, μένει ένα ποσό των 70 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει προκήρυξη του προγράμματος για την Θεσσαλία και παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το οριστικό κονδύλι που θα δοθεί για την Θεσσαλία. Άγνωστο παραμένει πως θα επιμεριστεί αυτό το κονδύλι στους 4 Νομούς της Θεσσαλίας.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας, γιατί έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν σε έναν παραγωγό, για να ενταχθεί σ` αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια παραγωγής που θα υποστεί λόγω μείωσης των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί.
www.trikalanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: