24.11.10

Εμφραγμα στις Πολεοδομίες για τους ημιυπαίθριους ...


Συνωστισμός, ταλαιπωρία και αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, καθώς η αυξημένη προσέλευση για τους ημιυπαίθριους χώρους αναδεικνύει τα πάγια προβλήματα των υπηρεσιών.Μηχανικοί και πολίτες που προσέρχονται στις...
κατά τόπους πολεοδομίες, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων υφίστανται ταλαιπωρία, ενώ τα γραφεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των αιτήσεων.

Ολα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις για οικοδομικές άδειες έχουν μειωθεί εντυπωσιακά λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα να έχουν ελαφρυνθεί ήδη οι υποχρεώσεις των υπαλλήλων.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», βάσει του οποίου προβλέπεται διπλασιασμός των πολεοδομικών γραφείων χωρίς όμως αύξηση του προσωπικού.

Μέχρι τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ο αριθμός των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους, που είχε κατατεθεί σε ολόκληρη τη χώρα, έφτανε τις 216.615 με τον μεγαλύτερο όγκο να αφορά στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Τα υπάρχοντα πολεοδομικά γραφεία -κυρίως όσα ανήκουν στους δήμους- αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού, ιδίως επιστημονικού, εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο οργάνωσης, αδυναμία ευελιξίας και σχεδόν παντελή έλλειψη μηχανοργάνωσης», τονίζει ο κ. Σπίρτζης.

«Επιπλέον, στις πολεοδομίες υπάρχει μια σύνθετη και πολυδαίδαλη νομοθεσία», προσθέτει και προτείνει για την άμβλυνση των προβλημάτων που παρατηρούνται την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής αιτήσεων και του χρόνου αποπληρωμής του εφάπαξ τέλους ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις και εκείνοι οι οποίοι αποφεύγουν να το πράξουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Τέλος, προτείνει την απλούστευση της διαδικασίας ώστε να ανταποκριθεί ταχύτερα το προσωπικό στις ανάγκες.

«Ταυτότητα κτιρίου»
Ανάγκη άμεσης προώθησης του μέτρου

Την ανάγκη άμεσης προώθησης της Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία έχει δρομολογηθεί νομοθετικά, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Οπως ο ίδιος εξηγεί για την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο βάσει νόμου προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και η διαμόρφωση του αναγκαίου έντυπου υλικού, όπως τεχνικό δελτίο και φύλλο ελέγχου, τα οποία κατά τις πληροφορίες του ΤΕΕ δεν έχουν ακόμη προωθηθεί.

«Ο ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους θα καταστεί εφικτός μόνο με τη δημιουργία της Ταυτότητας Κτιρίου, στην οποία εντάσσεται και η ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία -κατά τον νόμο- πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζεται από τις 9 Ιανουαρίου 2011 σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου», σημειώνει ο κ. Σπίρτζης.

Κατερίνα Ροββά ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: