30.11.10

Έχουμε φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης, αλλά δεν το εκμεταλλευόμαστε!...


sfakaonline.blogspot
Με στοιχεία από τις μελέτες και τις έρευνες των αμερικανικών και των γαλλικών γεωλογικών υπηρεσιών, καθώς και με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων νορβηγικών εταιρειών στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου, για λογαριασμό της Αιγύπτου, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας, απέδειξε ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν ...

ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την αξιοποίηση των οποίων η χώρα μας μπορεί να ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική της θέση στη Μεσόγειο και με τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει να καταφέρει να βγει σύντομα από την επιτήρηση του ΔΝΤ.
Η πλούσια σε φυσικό αέριο λεκάνη του Ηροδότου ξεκινά νότια της Κρήτης, με το βόρειο τμήμα της να ανήκει στην Ελλάδα, το νότιο στην Αίγυπτο και το μικρότερο τμήμα της ανατολικά στην Κύπρο. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της, όπως κάνουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος.
«Οι μελέτες των Αμερικανών, που κάνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό του Ισραήλ, έχουν δείξει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της λεκάνης του Ηροδότου ξεπερνούν τα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Είναι δηλαδή περισσότερα από τα κοιτάσματα της Αλάσκας», υποστήριξε ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος.
Ένα αμερικανικό γεωτρύπανο τρυπά στο Ισραήλ σε βάθος 6,5 χιλιομέτρων για φυσικό αέριο, ενώ ένα δεύτερο, που έχει έρθει από το Μεξικό, θα φτάσει μέχρι τα 7,5 ως 8 χιλιόμετρα για να βρει πετρέλαιο. Από αυτές τις γεωτρήσεις οι Ισραηλινοί προσδοκούν πάνω από 4,2 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, οι Αιγύπτιοι στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου έχουν προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρουν υγροποιημένο στην Ελλάδα οι εταιρείες των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτηλιναίου.
«Στην Αίγυπτο οι γεωτρήσεις γίνονται από Νορβηγούς, που έχουν φέρει τα γεωτρύπανά τους από το Μεξικό. Νορβηγοί έχουν κάνει και τις γεωφυσικές μελέτες στα κοιτάσματα της Κύπρου, που δε φοβάται τους Τούρκους. Την ίδια ώρα, οι Νορβηγοί αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα γιατί ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια κατεστραμμένη οικονομικά χώρα, την ώρα που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου», προσθέτει ο κ. Αντώνης Φώσκολος.
«Οι ξένοι δίνουν μεγάλη σημασία στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που είναι νότια της Ιεράπετρας»,. προσθέτει.
Κέρδος 250 δις. ευρώ
«Οι Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσα κοιτάσματα υπάρχουν στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, άλλα τόσα υπάρχουν και στο ελληνικό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου, νότια της Κρήτης», συμπλήρωσε ο κ. Φώσκολος.
Αν η Ελλάδα αποκτήσει κάποτε ενεργειακή πολιτική και παραχωρήσει τα κοιτάσματά της για εκμετάλλευση, όπως κάνουν οι άλλες χώρες της Μεσογείου, το κέρδος της χώρας μας θα είναι η ισχυροποίηση της γεωπολιτικής της θέσης στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, και η εξασφάλιση 250 δισ. ευρώ περίπου, που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε το δημόσιο χρέος και να βγούμε από την επιτήρηση της τρόικας, με την αποπληρωμή των δανείων που οδηγούν στην πτώχευση τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: