29.11.10

Ανάσα έξι ετών για το δάνειο ...


Το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων από την Ενωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο έλαβε χθες η Ελλάδα.
Οι εταίροι συµφώνησαν, στο πλαίσιο της σύγκλησης του έκτακτουEurogroupκαι ECOFIN για τηβοήθεια προς την Ιρλανδία, να «διασυνδέσουν» τους...
όρους δανεισµού των δυο χωρών. Ενώ η αρχική συµφωνία γιατην Ελλάδα προέβλεπε τριετή δανεισµό και διετή περίοδο αποπληρωµής, τώρα θα εξοµοιωθεί µε το ∆ουβλίνο και θα έχει τετραετή περίοδο δανεισµού και επταετή περίοδο εξόφλησης. Οπως εξηγούσεδιπλωµατική πηγή, ενώ µέχρι τώρα η εξόφληση των δανείων επρόκειτο να αρχίσει τον Μάιο του 2013 (χρονιάκατά την οποία το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά βεβαρηµένο) και ναολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015, τώρα η αποπληρωµή θα αρχίσει τον Μάιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2021. Η ίδια πηγή µιλούσε για «βαθιά ανάσα» που θα αποµακρύνει τους φόβους των αγορών, οι οποίες θεωρούσαν πως ακόµη και µε την εφαρµογή του Μνηµονίου το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει τη βιωσιµότητα της χώρας – οπότε είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση ή η πτώχευση.

Σε εκκρεµότητα παραµένει το ποσό που θα αφορά η επιµήκυνση – δηλαδή αν θα περιλαµβάνει το σύνολο των 110 δισ. ευρώπου είναι τα δάνεια από τους εταίρους και το∆ΝΤ, ή τα χρήµατα που δεν έχει εισπράξει ακόµη (110 δισ. ευρώ µείον τις δόσεις Μαΐου 20 δισ., Σεπτεµβρίου 9 δισ. και ∆εκεµβρίου 9 δισ.).

Το Eurogroup κατέβαλε προσπάθεια να εξοµοιωθεί η Ιρλανδία µε την Ελλάδα και στο ζήτηµα του επιτοκίου – κάτι δύσκολο, καθώς το∆ουβλίνο δανείζεται από πολλαπλές πηγές και έπρεπε να γίνουνκαι συνυπολογισµοί µεταξύ κυµαινοµένων και σταθερών. Πάντως, πηγές του οικονοµικού επιτελείου έλεγαν ότι τα επιτόκια και των δύο χωρών θακατατείνουν ουσιαστικά στο 6,05%.

Η κατ’αρχήν πολιτική απόφαση της χθεσινής συνεδρίασηςτου Eurogroupγια τηνπαράταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.Εδώ και µέρες οι άνθρωποι των υπουργείων Οικονοµικών και Εξωτερικών όπως και παράγοντες του Μεγάρου Μαξίµου βρίσκονταν σε εντατικές διαβουλεύσειςµε τουςεταίρους ώστε όταν ολοκληρωνόταν το σχέδιο για την Ιρλανδία – κάτιπου έγινε προχθές το βράδυ, εν µέσω δυναµικών διαδηλώσεωνστο ∆ουβλίνο – να «προστεθεί» και η ελληνική παράµετρο ς.Είναιχαρακτηριστικό ότι ο στενότερος συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων(ΣΟΕ) Γιώργος Ζαννιάς είχε εγκατασταθεί τις τελευταίες πέντε ηµέρες στιςΒρυξέλλες, ενώ τον υπουργό Οικονοµικών συνόδευε και ο πρόεδρος του Οργανισµού ∆ιαχείρισης ∆ηµόσιου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.

Σύµφωνα µεκοινοτικές πηγές, το ελληνικό αίτηµα για επιµήκυνση υποστηρίχθηκε σθεναράαπό την Κοµισιόν και τον επίτροπο Ολι Ρεν - έπειτα από µεσολάβηση της ελληνίδας Επιτρόπου, Μ. ∆αµανάκη – όπως και από την ΕΚΤ και τον διοικητή της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι οποίοι µετείχαν στο χθεσινό Eurogroup. Η τελευταία χώρα που παρουσίαζεαντιστάσεις ήταν – ως συνήθως – η Γερµανία, αλλά σε αντίθεση µετην κ. Μέρκελ ο υπουργός Οικονοµικών κ. Σόιµπλε εµφανίστηκε εξαιρετικά διαλλακτικός δίνοντας το οκέι για την παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από το Γερµανικό Κοινοβούλιο – τον Ιανουάριο, όπως είπε.

Μήνυµα στις αγορές
Οι χθεσινές αποφάσεις των «27» είναι οι πρώτες ύστερα απόκαιρό που εµφάνισαν την Ενωση να ανταποκρίνεται και να διαθέτειαντανακλαστικά σε µιαµέγιστη κρίση. Το ερώτηµα είναι εάν µιατόσο τολµηρή απόφαση – µε όλες τις παραµέτρους – όπως και ηγερµανική υποχώρηση θα βρουν ανταπόκριση στις αγορές κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις τους. Και, κυρίως, πώς θα αντιµετωπίσουν την Πορτογαλία και την Ισπανία, τους επόµενους «αδύναµους κρίκους» της ευρωζώνης…

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ολι Ρεν υποστήριξαν το ελληνικό αίτηµα για επιµήκυνση του χρέους


Και οι ιδιώτες στον µόνιµο µηχανισµό

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ συµφώνησαν και στις κατ’ αρχήν παραµέτρους του µόνιµου µηχανισµού στήριξης, που θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στη λήξη του, στα µέσα του 2013.

Ενόψει της σύγκλισης του χθεσινού έκτακτου Eurogroup, υπήρξε µαραθώνιος τηλεφωνικών διαβουλεύσεων µεταξύ των επικεφαλής των θεσµικών οργάνων – των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου κ. Ρόµπαϊ, της Κοµισιόν κ. Μπαρόζο, του Eurogroup κ. Γιούνκερ, και της ΕΚΤ κ. Τρισέ – µε τους ηγέτες του γαλλογερµανικού άξονα. Εν συνεχεία, ο κ. Σαρκοζί φέρεται να συνοµίλησε µε τους ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Το αποτέλεσµα ήταν να παρουσιαστεί µια πρόταση – αρχικά γαλλογερµανική και στη συνέχεια της Κοµισιόν – για τον µόνιµο µηχανισµό που σε γενικές γραµµές υιοθετήθηκε από τους 27. Αυτή προβλέπει ότι:

1 Η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα – τραπεζών και άλλων επενδυτών – στο κόστος του µηχανισµού διάσωσης δεν θα είναι δεδοµένη (όπως ήταν η αρχική απαίτηση της κ. Μέρκελ), αλλά θα εξετάζεται κατά περίπτωση.

2 Η βοήθεια θα χορηγείται σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας και, δεύτερον, σε περίπτωση µη βιωσιµότητας (σ.σ.: ουσιαστικά χρεοκοπίας). Στην πρώτη περίπτωση δεν θα τίθεται θέµα αναδιάρθρωσης – είτε µε τη µορφή επιµήκυνσης είτε µε τη µορφή «κουρέµατος» (haircut).

3 Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ∆ΝΤ – µε τη διαφορά ότι στην περίπτωση του µόνιµου µηχανισµού θα είναι η τρόικα που θα εξετάζει την περίπτωση κάθε χώρας.

4 Εφοσον µια χώρα κριθεί ότι εµπίπτει στην κατηγορία της έλλειψης βιωσιµότητας (πτώχευση), οι πιστωτές της (οµολογιούχοι)

θα αποφασίζουν µε συγκεκριµένη πλειοψηφία ποιο θα είναι το ποσοστό του «κουρέµατος» – και αυτό θα καλύπτει όλους τους δανειστές.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: