29.11.10

Ηχοσαφάρι στη Σκιάθο...


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ)διοργάνωσε, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2010, διήμερο
εκδηλώσεων σχετικά με την ακουστική οικολογία
Κάθε τόπος έχει μια ξεχωριστή ακουστική ταυτότητα η οποία διαμορφώνεται από τους ήχους που παράγονται σ' αυτόν εξαιτίας της μορφολογίας, των ...

φυσικών φαινομένων και των δραστηριοτήτων των ζωντανών οργανισμών. Παράλληλα το σύνολο των ήχων αυτών επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα την συνείδηση και τον τρόπο έκφρασης των ανθρώπων που φιλοξενεί (κατοίκων ή επισκεπτών).
Θεωρώντας ότι ο Ήχος είναι κάτι που μας συνοδεύει, είτε σαν...
αίσθηση, είτε ως ανάμνηση, σε όλες μας τις δραστηριότητες, πριν ακόμη από τη γέννησή μας, προκύπτει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτιστικών γνωρισμάτων ενός τόπου, η οποία αποτυπώνεται εύστοχα στην φράση του Οδ. Ελύτη για το "ποιητικό" έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη:
"Στην Ελλάδα, ένα ευαίσθητο παιδί μεγαλωμένο πλάι στη θάλασσα έχει την αίσθηση της ακοής τρισδιάστατη. Στη μια πιάνει τους αγέρηδες και τον παφλασμό των κυμάτων' στη δεύτερη, την ελληνική λαλιά στην αρχική της φθογγολογική σύσταση' στη τρίτη, τον κόσμο των νοημάτων, από της Ιωνίας τους καιρούς και δώθε. Μια τέτοια ταυτόχρονη εγγραφή προλαβαίνει, πριν από τη συνείδηση, να αποτυπώσει περιοχές ολόκληρες, που αργότερα, πολύ αργότερα (όπως στην εμφάνιση ενός φωτογραφικού στιγμιότυπου), βλέπει κανείς να διαγράφονται μπροστά του." ("Η μαγεία του Παπαδιαμάντη", 1976)
Η μελέτη της δυναμικής αυτής σχέσης είναι το αντικείμενο της Ακουστικής Οικολογίας και η αφορμή για την σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ) που δραστηριοποιείται προς αυτήν τη κατεύθυνση και εκπροσωπεί το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία (World Forum for Acoustic Ecology - WFAE) στην χώρα μας.
Στα πλαίσια της προώθησης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης όσων ασχολούνται με την ακουστική οικολογία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ) διοργάνωσε, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2010, ένα διήμερο εκδηλώσεων για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με την ακουστική οικολογία εν όψει της φιλοξενίας στην χώρα μας, του ετήσιου συνεδρίου του WFAE, στις αρχές του επόμενου Οκτώβρη (2011).
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Σκιάθου σε θέματα που σχετίζονται με το ακουστικό περιβάλλον και το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους μαθητές του νησιού, παρουσίαση των δράσεων της ΕΕΑΟ και των προοπτικών που δίνονται από το μέχρι τώρα έργο των μελών της και υπαίθρια ψυχαγωγική δραστηριότητα αναζήτησης χαρακτηριστικών ήχων του νησιού (Ηχοσαφάρι).
Αναρτήθηκε από ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: