29.11.10

Ελεγκτές από Αθήνα στο ΙΚΑ Ηρακλείου για την κομπίνα εκατομμυρίων...


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Σύλλογος Εργαζομένων: “Το σύστημα είναι διάτρητο και ανοίγει τις ορέξεις επιτήδειων”...
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για την κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί στο ΙΚΑ Ηρακλείου και στην οποία φέρονται να εμπλέκονται γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ιδιώτες, εταιρεία προμήθειας υγειονομικού υλικού αλλά και
ενδεχομένως διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Πιθανότατα τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο ελεγκτών από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα-εξπρές για το νέο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο χώρο της υγείας.

Μάλιστα οι ελεγκτές θα έχουν διεξοδική συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου Νίκο Μαρκάκη, ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση και φαίνεται να έχει εμπεριστατωμένη εικόνα της κατάστασης.

Άμεσα επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η επείγουσα ΕΔΕ που έχει διατάξει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Κοκκίνης, ενώ πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η επείγουσα προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει η εισαγγελία Ηρακλείου για την ίδια υπόθεση. Και τα τρία πορίσματα θα ενοποιηθούν και θα συνεκτιμηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ χθες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο το ΙΚΑ, θα επεκταθεί και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία με αφορμή ανάλογες καταγγελίες. Είναι πολύ πιθανόν τη Δευτέρα να υπάρξει συγκεκριμένη εισαγγελική παραγγελία και προς αυτήν την κατεύθυνση.



Ροβέρτος Σπυρόπουλος: «Μεγάλη απάτη»

Στην Κρήτη είναι πιθανόν να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του χθες, έκανε λόγο για «τεράστια απάτη εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη» και διεμήνυσε ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα.

«Υπήρχε μία ολόκληρη μεθόδευση στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκαν σε μία δομή υγείας πάνω από 50 βιβλιάρια ασφαλισμένων. Είχαν παραδώσει τα βιβλιάρια υγείας και κατ’ επέκταση τους είχαν παραχωρήσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν αυθαίρετα» ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι ήδη έχει δοθεί εντολή για άμεση διακοπή της συνεργασίας του ΙΚΑ με ιδιωτική εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.



Η ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων

Στο όλο θέμα παρενέβη χθες και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΚΑ με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται:

“Μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων του τοπικού Τύπου που αφορούν το ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ηρακλείου, θέλουμε να κάνουμε σαφείς τις απόψεις μας για τα καταγγελόμενα.

1. Πάγια, σαφής και αδιαπραγμάτευτη θέση του συλλόγου μας είναι ότι όπου και από όποιον διαπράττεται αδίκημα, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, και ειδικά εισφορών ασφαλισμένων, πρέπει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης να είναι βαρύς και η απόδοση ευθυνών να είναι γρήγορη και δίκαιη, οφείλει δε και η Δικαιοσύνη να απονείμει τις ευθύνες σ’ αυτούς που πραγματικά ανήκουν και αναλογούν.

2. Η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ καθημερινά εργάζονται πυρετωδώς με τα πενιχρά μέσα που τους διατίθενται προκειμένου από τη μια πλευρά να διασφαλίσουν τα έσοδα για τις συντάξεις των ασφαλισμένων και για να παρέχουν σ’ αυτούς τις καλύτερες υπηρεσίες όπως οφείλουν με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση και απαιτούμε από όλους την ανάλογη αντιμετώπιση.

3. Η απαξίωση του συνόλου των εργαζομένων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ αλλά και του ίδιου του φορέα που ασφαλίζει τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού και ατυχής είναι και δεν συμβάλλει σε τίποτα.

4. Οι προτάσεις μας προς την κεντρική Διοίκηση είναι συνεχείς εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να ενεργοποιήσει μηχανισμούς και διαδικασίες οι οποίες θα διασφαλίζουν και τα χρήματα των ασφαλισμένων αλλά και τους υπαλλήλους του Ιδρύματος γιατί πράγματι το σύστημα είναι διάτρητο και ανοίγει τις ορέξεις των επιτήδειων.
http://www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: