2.11.10

Αρωμα «Σέχτας»...


Κώστας Τομαράς
Τον μίτο της Αριάδνης που οδηγεί στις διαδρομές της «βαριάς τρομοκρατίας», στην Ελλάδα, εκτιμούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι προσφέρει η σύλληψη των δύο νεαρών, με τα πακέτα-βόμβες. Ενα από αυτά τραυμάτισε ελαφρά μια υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφορών στο Παγκράτι, ενώ ένα άλλο προοριζόταν για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι και οι δύο συλληφθέντες έχουν περάσει σε άλλα επίπεδα στον χώρο του σύγχρονου «αντάρτικου πόλης», θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό να έχουν σχέση με τη Σέχτα Επαναστατών, που θεωρείται η πλέον σκληρή εναπομείνασα οργάνωση.


Η πιθανότητα σχέσης των συλληφθέντων με τη Σέχτα εξετάζεται λόγω που οπλισμού που είχαν πάνω τους οι δύο συλληφθέντες. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να πρόκειται για αναβαθμισμένη ομάδα των «Πυρήνων της Φωτιάς» που αποπειράθηκε να περάσει σε νέες δράσεις με διεθνιστικό χαρακτήρα και «παρεμβάσεις» στις πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις εκτός Ελλάδος.

Συλληφθέντες είναι ένας 22χρονος, ο Παναγιώτης Αργυρού, τα αποτυπώματα του οποίου είχαν βρεθεί στο σπίτι της οδού 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, που χαρακτηρίζεται ως γιάφκα των «Πυρήνων της Φωτιάς», και από τότε υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, και ένας 24χρονος, ο Γ.Τ., που θεωρείται ότι ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αργά χτες το βράδυ δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο συλληφθέντων, όχι όμως και το όνομα του δεύτερου. Οπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., συνέβη γιατί οι δύο νεαροί αρνήθηκαν πεισματικά να δώσουν αποτυπώματα, ώστε να γίνει εργαστηριακή ταυτοποίηση, ενώ και οι συγγενείς τους δεν δέχτηκαν να πάνε στην Αντιτρομοκρατική για να τους αναγνωρίσουν.

Πληροφορίες
Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα με την ελπίδα να οδηγήσουν από μαρτυρίες στην ανεύρεση γιάφκας, καλούνται μάλιστα όσοι τους αναγνωρίσουν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 10141964 και 170, με τη διαβεβαίωση της διασφάλισης ανωνυμίας.

Οι δύο νεαροί άφησαν δυο πακέτα-βόμβες στα γραφεία των εταιρειών ταχυμεταφορών ACS και SWIFT MAIL στο Παγκράτι, με προορισμό την ολλανδική και τη μεξικανική πρεσβεία αντίστοιχα, ενώ πάνω τους την ώρα της σύλληψης είχαν άλλες δύο τέτοιες βόμβες, μία για τη βελγική πρεσβεία και μία για τον Νικολά Σαρκοζί.

Οπως λένε οι αστυνομικοί, το πιθανότερο είναι ότι οι βόμβες δεν θα έφταναν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί δεν θα περνούσαν από τους ελέγχους οι οποίοι έχουν ενταθεί παντού, μετά την έκρηξη στο γραφείο του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που σκότωσε τον υπασπιστή του, Γιώργο Βασιλάκη. Σε κάθε περίπτωση όμως η ενέργεια είναι, κατά τους αστυνομικούς, «πρόβα θανάτου» με νέες μεθόδους και η αποτυχία της αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση.

Διαφέρει η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης
Ιδια η συνδεσμολογία με τη βόμβα κατά Χρυσοχοΐδη

Με την ίδια φιλοσοφία και συνδεσμολογία που κατασκευάστηκε η βόμβα η οποία εξερράγη τον περασμένο Ιούνιο στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη και η οποία είχε αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη, είναι κατασκευασμένες και οι τέσσερις βόμβες που εντοπίστηκαν χτες από την Αστυνομία στις δύο εταιρείες ταχυμεταφορών και στα χέρια των δύο συλληφθέντων.

Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύει απαραίτητα τη σχέση των συλληφθέντων με τη δολοφονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού παρόμοιες βόμβες χρησιμοποιεί η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία» (FAI), που δρα από τη δεκαετία του ‘90 στην Ιταλία κυρίως και στην Ισπανία.

Πυρίτιδα
Επίσης μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις χτεσινές βόμβες και αυτή που σκότωσε τον Γ. Βασιλάκη είναι η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης. Οι τέσσερις βόμβες χτες, αντίθετα με την άλλη, είχαν πολύ μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Οπως λένε οι πυροτεχνουργοί πρόκειται για εκρηκτικό χαμηλής ταχύτητας και ειδικότερα για πυρίτιδα από βαρελότα.

Κατά τα άλλα, ο μηχανισμός πυροδότησης αποτελούνταν από άγκιστρο, το οποίο κλείνει το κύκλωμα όταν κάποιος ανοίξει τον φάκελο, εννιάβολτες μπαταρίες και αντίσταση από σπασμένο λαμπάκι, το οποίο παίζει τον ρόλο του πυροκροτητή.

Μέχρι αργά το βράδυ αναμένονταν από τα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας στα δύο πιστόλια τύπου GLOCK που είχαν πάνω τους οι δύο συλληφθέντες, για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

ΕΘΝΟΣ
Φωτό: Γρ. Χρυσοχοΐδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: