2.11.10

Ναρκοπέδια...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΣΟΙ µεγαλο-ΠΑΣΟΚοι ή µεγαλο-ΠΑΣΟΚες που εκλέγονται στην Αθήνα βάζουν πλάτη στην υποψηφιότητα του Γιώργου Καµίνη; Η µετριοπαθής απάντηση είναι:
όχι πολλοί. Οι περισσότεροι, άλλωστε, στην κυβέρνηση συµπεριφέρονται σαν να µην υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Οσο για ...
το «Δίληµµα» και την ψήφο ευθύνης, πέρα βρέχει.
ΣΕ ΑΥΤΟ το τοπίο υπουργικού ζεµανφουτισµού, η Αννα Διαµαντοπούλου αποτελεί εξαίρεση. Πολιτευόµενη στην Α’ Αθηνών, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων έχει γνώση του δύσκολου τερέν όπου ο Καµίνης καλείται να αντιµετωπίσει τον Νικήτα Κακλαµάνη. Ούτως ή άλλως, η Διαµαντοπούλου έχει ακολουθήσει µια διαφορετική γραµµή εντός κυβέρνησης εδώ και έξι µήνες.

ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ, όταν ξεκινούσε η µεγάλη σπέκουλα του ανασχηµατισµού, η Αννα δήλωνε πως δεν την ενδιαφέρει να µετακινηθεί. Ηταν µια έξυπνη πολιτική κίνηση. Οχι µόνο γιατί η Αννα έµεινε στη θέση της. Αλλά γιατί τρεις µήνες αργότερα, τον Σεπτέµβριο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεφε από τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και πήγαινε κατευθείαν στους Δελφούς για να κηρύξει το ξεκίνηµα του διαλόγου για την τριτοβάθµια εκπαίδευση.

ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ αρκεί η κοινή λογική. Η παιδεία δεν είναι µόνο το προσφιλέστερο – διαχρονικά – θέµα του Παπανδρέου. Είναι και από τα ελάχιστα πραγµατικά εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση µιας χώρας η οποία – ας µην κρυβόµαστε – έχει πάει στο ΔΝΤ. Κατά σύµπτωση, ήταν µια παρατήρηση που έκανε ο νοµπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς στους παπανδρεϊκούς, στο φετινό Συµπόσιο της Σύµης που, για να συνεχιστεί η παράδοση της νησιωτικής σύγχυσης σχετικά µε την πραγµατοποίησή του, έγινε φέτος στον Πόρο. «Δεν µπορείτε να φτιάξετε την οικονοµία», τους είπε, «αν δεν φτιάξετε πρώτα την παιδεία».

ΦΥΣΙΚΑ, η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία, είναι από τις χώρες που αν κάνεις παρέµβαση στην παιδεία µε λάθος τρόπο, αυτή µπορεί να γίνει καταλύτης κοινωνικής εξέγερσης. Η διαπίστωση ισχύει από το δηµοτικό και πάνω. Δεν µπήκαν τα λύκεια στην κόντρα µε την κυβέρνηση Σαρκοζί για το Ασφαλιστικό; Αρα ο διάλογος για την τριτοβάθµια θα µπορούσε να είναι για την Αννα περίπατος σε πολιτικό ναρκοπέδιο.

ΠΑΡ’ ΟΛΑΑΥΤΑ, οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι τα πανεπιστήµια δεν θα ανοίξουν, δεν δικαιώθηκαν µέχρι στιγµής. Ο διάλογος ανεβλήθη λόγω προεκλογικής περιόδου και ακούστηκαν φωνήεντα από τους πρυτάνεις.

Ωστόσο, η Διαµαντοπούλου έχει επιλέξει σιγανή φωτιά. Αξιοσηµείωτο είναι και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός πληθυσµός στο Παιδείας αυξάνεται. Η Αννα βρήκε ένα modus vivendi µε τον υπερ-παπανδρεϊκό Ιωάννη Πανάρετο, υποδέχθηκε την κοµµατική πρόσφυγα Φώφη και δίνει χώρο στην Εύη Χριστοφιλοπούλου. Εν µέσω όλων αυτών πετάχτηκε και στη Σίλικον Βάλεϊ για να της εξηγήσουν οι επιτυχηµένοι οµογενείς πώς η έρευνα είναι προωθητικός παράγων για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χώρα – και, κακά τα ψέµατα, η πολιτική – είναι σε ύφεση. Η Αννα αναπτύσσεται.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: