19.8.09

"Κώστα, κάνε κάτι!"


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Β. ΧΙΩΤΗΣ
Ασφυκτικές πιέσεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δέχεται από τις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, δημιουργώντας συνθήκες παρατεταμένης επικοινωνιακής αντεπίθεσης.

«Πρόεδρε,κάνε κάτι.Δεν μπορούμε να πάμε έτσι στη ΔΕΘ» τον παροτρύνουν οι υπουργοί του τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι πιέσεις αναμένεται να...

...καταστούν ακόμη πιο έντονες σήμερα στο περιθώριο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συγκαλεί ο κ. Καραμανλής.

Ο Πρωθυπουργός προχθές είχε συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλο και χθες με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» και οι δύο υπουργοί τού επισήμαναν ότι η εκλογική βάση του κόμματος απαιτεί αλλαγές και ρήξεις στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Ταυτόχρονα σημείωσαν ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να εκπέμψει μηνύματα αποφασιστικότητας, τα οποία έπαψε να εκπέμπει μετά την ήττα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Καραμανλής παρέμεινε και πάλι σιωπηλός, αποφεύγοντας ως συνήθως να αποκαλύψει τις σκέψεις του, αλλά έδειξε ωστόσο να συμφωνεί ότι μετά την αποτυχημένη εμφάνισή του πέρυσι στη ΔΕΘ δεν υπάρχουν πια περιθώρια για νέα αποτυχία, αλλά ούτε και για εμφάνιση με αμυντικούς προσανατολισμούς, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει ήδη εντυπωσιακή πολιτική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη (τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων της 4ης Σεπτεμβρίου όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της επόμενης ημέρας), προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τα επόμενα βήματά του, αλλά και διασαφηνίζοντας αν σκοπεύει να καταφύγει σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2010. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει λάβει ως τα τέλη του μήνα τις αποφάσεις του και για τις εκλογές, και γι΄ αυτό θεωρούν πολύ πιθανόν να επιλέξει το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για να τις εξαγγείλει ή να τις αποκλείσει.

Καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφασή του θα παίξει τόσο η έκβαση της υπόθεσης Χριστοφοράκου και το πώς θα περάσει στην κοινή γνώμη η διαδικασία έκδοσής του όσο και οι δημοσκοπήσεις τις οποίες έχει ήδη παραγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένει τα αποτελέσματά τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Α πό τις δημοσκοπήσεις αυτές ο κ. Καραμανλής θα διαπιστώσει αν το κύμα αγανάκτησης που δημιουργήθηκε στις εκλογές έχει ξεφουσκώσει ή αν διατηρείται, και πλέον για την εκτόνωσή του απαιτεί δυναμικότερες κινήσεις. Επειδή όμως δεν μπορεί να ανεβεί «με άδεια χέρια στη ΔΕΘ», πολύ πιθανόν θεωρείται επίσης να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανανεώνοντας την εικόνα της κυβέρνησής του και απομακρύνοντας ταυτόχρονα όσους πιστεύει ότι ευθύνονται για την ήττα των ευρωεκλογών.

Υπέρ των αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα τάσσεται πλέον και η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία καλεί τον κ. Καραμανλή να εγκαταλείψει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχήματος της απολύτου εμπιστοσύνης του, επιλέγοντας και πολλά νέα πρόσωπα, αφού όποτε επιχείρησε ανανέωση οι επιλογές του- με ελάχιστες εξαιρέσεις- τον δικαίωσαν.

Ο κ. Καραμανλής μελετά επίσης το ενδεχόμενο να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική του βάση, χωρίς όμως να το έχει αποφασίσει, καθώς είναι πιθανόν μια τέτοια κίνηση να του δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα, κυρίως από βουλευτές οι οποίοι αναζητούν ευκαιρία για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.

«Πολιτική» εμφάνιση και εξαγγελίες
Ενώ κάθε χρόνο στη ΔΕΘ η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην οικονομική της πολιτική, εφέτος ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να αφήσει την οικονομία σε δεύτερη μοίρα επιλέγοντας μια καθαρά πολιτική εμφάνιση που θα αποκαλύψει και τις προθέσεις του για το μέλλον. Ωστόσο κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μελέτησε διάφορες φιλολαϊκές ρυθμίσεις που του προτείνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, από τις οποίες θα επιλέξει τελικώς μία ή δύο για να τις συμπεριλάβει ως επίσημες εξαγγελίες στην ομιλία του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής θα εξαγγείλει την οριστική ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση αλλά και πρόσθετα μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών, κυρίως στα υπουργεία και στις δημόσιες επιχειρήσεις.
(από το ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: