26.8.09

Γλυκές απειλές μέσα σε «υγιεινά» μπουκάλια...

Η αύξηση στην κατανάλωση αναψυκτικών βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας...
"Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το γάλα κανένα άλλο ρόφημα δεν ενδείκνυται για τη διατροφή τους" ...
Ασφαλώς οι πωλήσεις των αντηλιακών και των παγωτών αυξάνονται κατακόρυφα το καλοκαίρι. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκτόξευση που γνωρίζουν οι πωλήσεις αναψυκτικών, χυμών και άλλων ροφημάτων που προσφέρουν οι βιομηχανίες με την ταμπέλα των «υγιεινών». Τα προϊόντα αυτά όμως δεν είναι τόσο αθώα.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία μετά τους 18 Κελσίου, οι πωλήσεις των αναψυκτικών ανεβαίνουν κατά...


4% και κατά 7% από 21 βαθμούς και άνω. Το 1988 οι Βρετανοί κατανάλωσαν 7.000 εκατομμύρια λίτρα αναψυκτικών και είκοσι χρόνια αργότερα έφτασαν τα 14 εκατομμύρια. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι στον δυτικό κόσμο που πέτυχαν τέτοιες επιδόσεις, ούτε οι μόνοι που είδαν το ποσοστό των υπέρβαρων να τετραπλασιάζεται το ίδιο διάστημα. Σύμπτωση; Καθόλου, σύμφωνα με τις έρευνες. Σε μία από τις πλέον πρόσφατες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, συνδέεται για πρώτη φορά η αύξηση στην κατανάλωση των αναψυκτικών με την αύξηση των διαστάσεών μας. Καταναλώνουμε αναψυκτικά, αραιωμένους χυμούς και αρωματικά νερά μαζί με χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες βλάπτοντας την υγεία μας.

Δεν τρώμε λιγότερο
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως όταν καταναλώνουμε θερμίδες σε υγρή μορφή, με κάποιον τρόπο παρακάμπτουν τον μηχανισμό κορεσμού του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια, δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι κι επομένως δεν τρώμε λιγότερο. Προσθέστε σε αυτό το πρόβλημα το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης που υπάρχει σε πολλά αναψυκτικά, μια συνθετική γλυκαντική ουσία αμερικανικής προέλευσης που μας ανοίγει την όρεξη. Η ουσία αυτή δεν ενεργοποιεί την ινσουλίνη όπως συμβαίνει με τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, ενώ μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης. Καθώς αυτές οι ορμόνες δρουν ως σήματα στον οργανισμό μας για να σταματήσουμε να πίνουμε ή να τρώμε, το μπλοκάρισμά τους από το συνθετικό γλυκαντικό διαταράσσει τον μηχανισμό του κορεσμού. Το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης αυξάνει επίσης τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης, της γρελίνης, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Τέλος, το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης κάνει τον οργανισμό να απελευθερώνει λίπος στο αίμα. Στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον το 12% των θερμίδων που λαμβάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι.

Η «ταμπέλα»
Πολλοί ειδικοί στις ΗΠΑ ζητούν να αυξηθεί ο φόρος στην κατανάλωση αναψυκτικών. Αλλά γιατί δεν πίνουμε λιγότερο; Επειδή η βιομηχανία βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς κολλώντας στα προϊόντα της την ταμπέλα «υγιεινά». Το ίδιο συμβαίνει και με τα λεγόμενα ενεργειακά ροφήματα. Αλλά όπως λέει ο Τζέρεμι Κλαρκ του Συμβουλίου Φυσικής Ενυδάτωσης, «από τη στιγμή κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτά τα ροφήματα δεν κάνουν σκληρή γυμναστική, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες». Κάποια άλλα ροφήματα περιέχουν ουσίες αμφίβολης αξίας όπως είναι η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που υποτίθεται ότι προσδίδει ενέργεια, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Η βιομηχανία έχει αρχίσει επίσης να παράγει «λειτουργικά ροφήματα», «εμπλουτισμένα νερά» και «βοτανικά»- αρωματικά νερά με την προσθήκη συστατικών όπως βιταμίνες και τζίνσενγκ. Αυτά τα συστατικά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το γάλα «κανένα άλλο ρόφημα δεν ενδείκνυται για τη διατροφή των παιδιών». Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα: παρά το γεγονός ότι η νέα γενιά ροφημάτων απευθύνεται σε ενηλίκους, μια εμπορική πολιτική έχει αρχίσει να εφαρμόζεται για τα παιδιά. Η πολιτική αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει: όσο αυξάνεται η κατανάλωση ροφημάτων για παιδιά τόσο μειώνεται η κατανάλωση γάλακτος.

SΟS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το γάλα κανένα άλλο ρόφημα δεν ενδείκνυται για τη διατροφή τους
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Τessa Τhomas

Δεν υπάρχουν σχόλια: