26.8.09

Καήκατε και 'σείς κύριοι υπουργοί...

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «Ε»
ΥΠΑΡΧΕΙ αναμφισβήτητα πολιτική ευθύνη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που επί τέσσερις ημέρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Εντοπίζεται η πολιτική ευθύνη στον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών έχει το υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα ο τομέας της Δημόσιας Τάξης, στον οποίο υπάγεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εχει το υπουργείο αυτό την ευθύνη για...

την κινητοποίηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των πυρκαγιών και προπαντός για τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης.

ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ διαπίστωση, ότι δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ξέσπασε η πυρκαγιά στο Γραμματικό, απ' όπου και εξαπλώθηκε την ίδια νύχτα και τις επόμενες μέρες σε τεράστια έκταση της βορειοανατολικής Αττικής.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ κοινή διαπίστωση απ' όσους έζησαν τις δραματικές ώρες της επέλασης της φωτιάς, ακόμη και από κρατικούς λειτουργούς, όπως και από νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες των καμένων περιοχών, ότι δεν υπήρχε αποτελεσματικός συντονισμός του έργου της κατάσβεσης, ώστε να περιοριστούν οι καταστροφές.

ΕΙΧΑΜΕ, λοιπόν, παραλείψεις στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και αδυναμία κατάφωρη στον συντονισμό των δυνάμεων αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας. Αυτά τα δύο στοιχεία συνθέτουν την ύπαρξη πολιτικής ευθύνης, την οποία οφείλουν να αναλάβουν παραιτούμενοι, εδώ και τώρα, οι δύο υπουργοί, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μαρκογιαννάκης.

ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ συμβαίνει στον χώρο ευθύνης ενός υπουργείου, την αντικειμενική ευθύνη την έχει ο υπουργός, ακόμη και αν δεν είχε ευθεία ανάμειξη στο γεγονός ή δεν το γνώριζε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ελαφρυντικό, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο υπουργός έχει άμεση ανάμειξη, όπως συνέβη με τις τελευταίες πυρκαγιές.

ΕΙΧΑΝ ΑΜΕΣΗ ανάμειξη και εμπλοκή ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που έχει ευρύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο και ο αναπληρωτής κ. Μαρκογιαννάκης ειδικές και βαρύτερες ευθύνες, ως αρμόδιος για τον τομέα της Δημόσιας Τάξης.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ και οι δύο, μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με δηλώσεις τους να αναλάβουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης και να διαβεβαιώσουν ότι κινήθηκε αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός και συντονίστηκε το έργο της πυρόσβεσης.

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ, όμως, οι δύο υπεύθυνοι υπουργοί, διότι άλλο ήταν το αποτέλεσμα της πύρινης επιδρομής, ακριβώς επειδή δεν αντιμετωπίστηκε συντονισμένα. Πώς να πείσουν και αυτοί και ο κυριολεκτικά απίστευτος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, όταν ήταν διαφορετική η αλήθεια;

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ οι κυβερνητικές δηλώσεις με την οργή των πυροπαθών, αλλά και της υπόλοιπης κοινής γνώμης, που αισθάνθηκε απροστάτευτη. Αυτόματα, λοιπόν, ετέθη θέμα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, τουλάχιστον για να δείξει η κυβέρνηση, με την παραίτηση των δύο αρμοδίων υπουργών, ότι δεν αδιαφορεί και σέβεται την κοινή γνώμη. Η παραίτηση των κυρίων Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: