26.8.09

Φλομπέρ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ του Γουστάβου Φλομπέρ «η μαντάμ Μποβαρί είμαι εγώ» έχει τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας. Οι περισσότερες- εκτός κειμένου- αποστροφές του Κώστα Καραμανλή δεν γράφονται. Ωστόσο, ποιητική αδεία, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να έχει πει: «Ο Προκόπης είμαι εγώ».
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, ο νομομαθής Παυλόπουλος είναι ο υπουργός του Καραμανλή με τον οποίο αυτός έχει περισσότερο ταυτιστεί. Όχι πως δεν είναι κοντά στον Πρωθυπουργό και άλλα πρόσωπα, ας πούμε ο Σουφλιάς, ο Μεϊμαράκης ή η Ντόρα. Αλλά κανείς εξ...

αυτών- Θεός φυλάξοιδεν υπήρξε ποτέ Καραμανλικός. Είναι μια διάκριση που ο Προκόπης διαθέτει. Υπηρέτησε άλλωστε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΟΤΙ Ο νυν Πρωθυπουργός έχει απλή συνωνυμία με τον προαναφερθέντα είναι πλέον προφανές. Διαφορά αντίληψης υπάρχει και για τον Προκόπη. Όταν, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, τρεις βαρόνοι της Ν.Δ. είχαν πάει να παραπονεθούν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον Προκόπη, εκείνος τους είχε αποστομώσει, λέγοντας: «Εσείς τον βάλατε στην πολιτική!». Πράγματι, εκείνος τον είχε νομικό σύμβουλο στην Προεδρία. ΜΑΛΑΓΑΝΑΣ ΚΑΙ ευέλικτος, ο Παυλόπουλος τα πάει πρίμα με τους ανά την Ελλάδα δημάρχους και νομάρχες. Διοικητικά όμως είναι καταστροφικός. Από τις κρίσεις στην Αστυνομία, όταν πήρε και το Δημόσιας Τάξης, ώς τις φωτιές, ο Προκόπης δεν έχει ικανότητα διαχείρισης κρίσης. Ακόμη χειρότερα: η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού επί των ημερών του καθιστά αδύνατη την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Μεταξύ δημάρχων, δασαρχών, επάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, αστυνόμων και πυροσβεστών ο συντονισμός είναι αδύνατος. Ακόμη κι αν υπήρχε σχέδιο.

Η ΦΩΤΙΑ - σε περιβάλλον ξηρασίαςέχει χαώδη εξέλιξη. Αν είναι εξίσου χαώδης η επιχειρησιακή προσπάθεια αντιμετώπισής της, τότε μπορεί να ξεφύγει και να περιφέρεται ως λαίλαπα, όπως έγινε προ διετίας στην Ηλεία και φέτος στην Αττική. Για όλα αυτά, ο Παυλόπουλος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Όπως δεν ήταν άμοιρος και για τον Δεκέμβρη, όταν κάηκαν οι πόλεις.

ΠΑΡΑ ΤΗ χθεσινή παραφιλολογία εντός Ν.Δ. ότι «ο Καραμανλής δεν θα πάει στη ΔΕΘ φορτωμένος με τον Προκόπη, όπως έγινε πέρσι με τους Βατοπεδινούς», η έξοδος Παυλόπουλου θα είναι έκπληξη.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: