25.8.09

Έξι «εστίες» διάλυσης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Τα τραγικά κενά στον μηχανισμό πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας...

Παρ΄ ότι τα εναέρια μέσα δεν επαρκούσαν χθες για την αντιμετώπιση όλων των πύρινων μετώπων, η Ελλάδα αρνήθηκε τη βοήθεια που της προσφέρθηκε από τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Αυστρίας
Τα... πεύκα ανέδειξε ως νέους ενόχους για τη συνεχιζόμενη καταστροφή και το αλαλούμ στην προσπάθεια πυρόσβεσης η κυβέρνηση, μετά τον «στρατηγό άνεμο». «Όσο ωραία και αν είναι τα πεύκα, είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, την ώρα που ο κακός συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η φωτιά στο...


Πόρτο Γερμενό και στη Βορειοανατολική Αττική η καταστροφή να συνεχίζεται για τέταρτη μέρα. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικράτησε για μία ακόμη φορά, είναι η σύλληψη Ρώσου πιλότου ελικοπτέρου που απέστειλε για βοήθεια η Κύπρος για... απλήρωτη κλήση στην Τροχαία.

1 Συνέλαβαν τον πιλότο
ΣΤΗ ΡΟΔΟ συνελήφθη ο πιλότος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που απέστειλε ως βοήθεια η Κύπρος. Πρόκειται για Ρώσο πιλότο, ο οποίος είχε ξαναβρεθεί το 2007 στην Ελλάδα και συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στην Πελοπόννησο. Ο πιλότος είχε υποπέσει τότε σε Τροχαία παράβαση με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, την οποία και δεν πλήρωσε, με το ποσό να φτάνει τα 600 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Το πρωί της Κυριακής το ελικόπτερο, το οποίο έχει ενοικιάσει η Κύπρος από ιδιωτική εταιρεία και διαθέτει ρωσικό πλήρωμα, προσγειώθηκε στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και ο πιλότος συνελήφθη. Χρειάστηκε η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για να «σβηστεί» η κλήση και ο πιλότος να συνεχίσει να σβήνει φωτιές.

2 Χάθηκαν οι υδροφόρες
ΣΚΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ με το αλαλούμ της Ηλείας το 2007 επαναλήφθηκαν στην Αττική. Οι πυροσβέστες που ήρθαν για βοήθεια από την επαρχία δεν γνώριζαν τις περιοχές όπου έπρεπε να κατευθυνθούν και σταματούσαν πολίτες για να τους οδηγήσουν. Πολλοί οδηγοί δημοτικών υδροφόρων έχασαν τον δρόμο και επικοινωνούσαν με μέσα ενημέρωσης για να προσανατολιστούν.

Αλαλούμ και στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων: τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις δεν «βρίσκονταν» τις δύο πρώτες ημέρες.

3 Μπλόκαραν τους υλοτόμους
ΟΙ 60 ΥΛΟΤΟΜΟΙ που πήγαν από χθες στην περιοχή του Κιθαιρώνα από τη Χαλκιδική είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία να βρεθούν αντιμέτωποι με το δασαρχείο, την ώρα που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες κόβοντας δέντρα. Εκπρόσωπος του αρμόδιου δασαρχείου εμφανίστηκε στην περιοχή και ζήτησε να σταματήσουν όλες οι εργασίες με την αιτιολογία πως δεν είχαν άδεια. Με την παρέμβαση της νομαρχίας και της Πυροσβεστικής το θέμα λύθηκε και οι υλοτόμοι με τα αλυσοπρίονα άρχισαν να δημιουργούν από το μηδέν αντιπυρικές ζώνες. «Το Δασαρχείο Αιγάλεω που είναι υπεύθυνο για την περιοχή δεν είχε ανοίξει ούτε μία αντιπυρική ζώνη. Ούτε φίδι δεν χωρούσε εκεί που έπιασε φωτιά. Πού να κινηθούν οι πυροσβέστες;», λέει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης.

4 Εκκενώσεις... στο κενό
ΑΛΑΛΟΥΜ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς ως προς τις διαδικασίες απομάκρυνσης των κατοίκων, την ώρα που εκ των υστέρων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε χθες να ενημερωθεί για όσους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν προληπτικά τις πληγείσες περιοχές.

Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις των κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την εκκένωση της περιοχής παρ΄ ότι η φωτιά κατέβαινε με γρήγορους ρυθμούς από το Νταού Πεντέλης. Ακόμη όμως και σε σημεία όπου κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση δεν λειτούργησε κάποιο οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών.

5 Αρνήθηκαν την ξένη βοήθεια
ΤΗΝ ΩΡΑ που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώνονταν λόγω βλαβών και καταπόνησής τους, το υπουργείο Εσωτερικών είπε «όχι» στην προσφορά εννέα πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων που προσφέρθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα από την Αυστρία και τη Ρωσία. Στην Αυστρία δόθηκε η απάντηση «ευχαριστούμε, αλλά δεν θα τα χρειαστούμε» με τη δικαιολογία πως οι τύποι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων (Αγκούστα Μπελ, SΧ και C-130) δεν είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Η Ρωσία προσέφερε στην Ελλάδα ένα ελικόπτερο Ιλιούσιν με δυνατότητα μεταφοράς 45 τόνων νερού, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και ένα Βeriev με δυνατότητα μεταφοράς 15 τόνων. Και τα δύο πυροσβεστικά μέσα είχαν χρησιμοποιηθεί και το 2007 με θεαματικά αποτελέσματα. Αρχικά η Ρωσία ρωτήθηκε αν τα πληρώματα των εναέριων μέσων μιλούν αγγλικά. Όταν από τη Μόσχα δόθηκε θετική απάντηση, η Αθήνα είπε «όχι» με την αιτιολογία πως θα υπήρχε πρόβλημα συντονισμού στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα τα 11 από τα 15 ελικόπτερα που έχει νοικιάσει η Ελλάδα από το εξωτερικό διαθέτουν ρωσικά πληρώματα χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

6 Υποτίμησαν τη φωτιά
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ η Πυροσβεστική υποτίμησε τη φωτιά που άρχισε το Σάββατο στις Πλαταιές και χθες τα ξημερώματα έφτασε στο Πόρτο Γερμενό. «Όταν ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έλεγε πως στην περιοχή πετούσαν έξι αεροπλάνα εμείς βλέπαμε μόνο ένα. Από το μεσημέρι εμφανίστηκαν στην περιοχή, όταν πια η φωτιά απειλούσε τα σπίτια», καταγγέλλει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης. Η φωτιά τελικά έφτασε στη θάλασσα και οι πολίτες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ χρειάστηκε να τους παραλάβουν σκάφη του Λιμενικού. Η κατεύθυνση του ανέμου τελικά στάθηκε σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ζώνη άμυνας στο Πόρτο Γερμενό.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: