26.8.09

Desertec, ένα οικουμενικό ενεργειακό όραμα...

Να καλύψουν τις ερήμους με τεράστια κάτοπτρα φιλοδοξούν οι εμπνευστές του έργου Desertec, το οποίο υπόσχεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της αξιοποίησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στις ερήμους.
Τα πλεονεκτήματα του Desertec
Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας (CPS) που χρησιμοποιεί το Desertec υπερέχουν έναντι των φωτοβολταϊκών χάρη στη φτηνή και αποτελεσματική αποθήκευση της ηλιακής θερμότητας, καθώς και στο ότι η λειτουργία τους συνεχίζεται κατά τη...

διάρκεια της νύχτας και της συννεφιάς. Αυτό διασφαλίζει την απόλυτη αξιοπιστία των σταθμών CPS, οι οποίοι μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες αδιάλειπτα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή εποχής.

Στο Desertec, επίσης, η μεταφορά της ενέργειας θα πραγματοποιείται με γραμμές μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), οι οποίες περιορίζουν τις ενεργειακές απώλειες κατά τη μεταφορά στο 3% ανά 1000 χλμ. Οι γραμμές HVDC χρησιμοποιούνται ήδη αρκετές δεκαετίες και με σχετικά μικρό κόστος μπορούν να γίνουν υπόγειες ή υποθαλάσσιες για καλύτερα ενεργειακά και αισθητικά αποτελέσματα.

Το Desertec στην Ευρώπη

Οι χώρες της περιοχής EUMENA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική) μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου Desertec. Ειδικά οι χώρες που βρίσκονται στη νότια και ανατολική ζώνη της λεκάνης της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, θα μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από τους σταθμούς ηλιακής ενέργειας που βρίσκονται στις ερήμους και να συμπληρώνουν το υπόλοιπο με αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των υποδομών και στη συνέχεια το εμπόριο της ανανεώσιμης ενέργειας προϋποθέτει τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: