27.8.09

Στιγμές...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΜΑΘΕ ΚΑΝΕΙΣ κάτι από το πύρινο καλοκαίρι του 2007; Φαίνεται πως έμαθε το ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου έτρεχε από φωτιά σε φωτιά στην Πελοπόννησο. Οι φωτιές ήταν επίσης η αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς- που χάθηκαν. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα το ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Ιπποκράτους. Ο Γιώργος έβαλε μπλε πουκάμισο και πήγε το Σαββατοκύριακο στην Πεντέλη. Ωστόσο, με εξαίρεση μια γραπτή ανακοίνωση, έχει...
αποφύγει ρητορικές εξάρσεις και κορόνες. Αυτό, ενώ ακόμη και οι βουλευτές της Ν.Δ.- από Δούκα μέχρι Γιακουμάτο- έχουν βγει στα κεραμίδια. Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ Παπανδρέου έχει λογική. Πρώτον, το μαλλιοτράβηγμα του δικομματισμού επάνω στα καμένα είναι απωθητικό θέαμα για τους πολίτες. Κάνει τους πολιτικούς να φαίνονται πολιτικάντηδες. Δεύτερον, όταν μια κυβέρνηση συντρίβεται από τα γεγονότα, δεν χρειάζεται να ανακατεύεται η αντιπολίτευση. Πόσω μάλλον, όταν το ΠΑΣΟΚ νίκησε καθαρά στις ευρωεκλογές και προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Όταν είσαι πρώτος και γυρίζεις να ασχοληθείς με τον δεύτερο, κινδυνεύεις να σκοντάψεις. Τρίτον, οι φετινές πυρκαγιές είναι το Βατερλώ των μικρότερων κομμάτων. Ο Τσίπρας τρέχει το πρωί στα καμένα και το μεσημέρι τσακώνεται με τον Αλαβάνο. Οι Οικολόγοι- σε ένα θέμα δικό τους- έδειξαν πολιτικό ερασιτεχνισμό κι έλλειψη ανακλαστικών. Η διάλυση ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ και η αποσυσπείρωση των Πρασίνων ωφελούν σαφώς εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Απλώς, δεν χρειάζεται να το λέει κανείς από τώρα. Αφήστε που η αδυναμία των μικρότερων κομμάτων προσφέρει καλύτερη- δηλαδή ρεαλιστική- βάση για συνεργασίες.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ αυτή προστίθεται η διεθνής εμπειρία. Η πόλωση δεν αρέσει. Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 στην Αμερική όσο και ο Νικολά Σαρκοζί το 2007 στη Γαλλία- πολιτικοί με άλλο ύψος και ταμπεραμέντο- απέφυγαν να αρπαχτούν με τους αντιπάλους τους στις εκλογές. Ο Σαρκοζί έχει τις εκρήξεις του κατά καιρούς. Αλλά ο «νόου ντράμα»- ελληνιστί, «όχι δράματα» - Ομπάμα έχει κάνει σχολή. Η αλήθεια είναι πως το στυλ αυτό ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία- και τις δυνατότητες- του Γιώργου. Αν ταιριάξει και στους Έλληνες εκλογείς, τότε έχει έρθει η στιγμή του.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: