19.8.09

Επιταγές...

Του Διονύση Νασόπουλου
«ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ» κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό στα χωριά των Αγράφων, που αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο Σωτήρης Χατζηγάκης, είναι εκείνος που προέρχεται από τους πρόποδες της οροσειράς. Δεν έχει ρίζες στα πεδινά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και βουνίσιος. Ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον μπερδεμένο, κάποιον που τελεί υπό σύγχυση, αναζητώντας την προέλευση και την κατεύθυνσή του.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ μπερδεμένος έφυγε τον περασμένο Ιανουάριο ο Χατζηγάκης από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Προτού βρεθεί στο...

γνώριμο περιβάλλον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κινήσεις του ήταν αντιφατικές. Την ώρα που προωθούσε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, για παράδειγμα, καταργούσε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων. Μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο, μέσα στο βαρύ κλίμα και τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις που είχε δημιουργήσει το Βατοπέδι.

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ κάρβουνα βρέθηκε και στο νέο υπουργείο, που κατείχε και το 1992 επί Μητσοτάκη. Τα τρακτέρ τον περίμεναν στην εθνική οδό, ενώ οι αγρότες από την Κρήτη ήταν έτοιμοι να σαλπάρουν για τον Πειραιά. Επιχείρησε να δείξει ευελιξία και η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ήταν μια «επιταγή» 425 εκατομμυρίων ευρώ για τον κατευνασμό των αγροτών. Κατά το ήμισυ, η προσπάθεια πέτυχε. Οι κόμβοι στις εθνικές άνοιξαν, αλλά οι Κρήτες έφθασαν στον Πειραιά για να συναντήσουν τα ΜΑΤ. Για πολλούς στη Ν.Δ., στο λιμάνι εξανεμίστηκαν και τα όποια κέρδη είχε φέρει στον Καραμανλή ο ανασχηματισμός.

ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ μετά η πληγή ξανάνοιξε. Η «επιταγή» του Χατζηγάκη ελέγχεται με καχυποψία από την Κομισιόν. Το ζήτημα ήταν γνωστό από την αρχή: οι πληρωμές στους αγρότες είναι αποζημίωση ή κρατική ενίσχυση; Η ενίσχυση απαγορεύεται και συνεπάγεται ισόποσα πρόστιμα. Στις συζητήσεις με την επίτροπο Φίσερ Μπόελ, ο υπουργός δίνει όρκους για τη νομιμότητα της εκταμίευσης. Αλλά είναι προφανές ότι στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως ακόμη ένα δείγμα ελληνικής κουτοπονηριάς.

Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ Χατζηγάκης αναζητεί διέξοδο από το «μπλόκο» της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι η επίτροπος ζητεί διευκρινίσεις «τεχνικού χαρακτήρα», την ώρα που οι Βρυξέλλες στέλνουν τελεσίγραφα. Το πάθημα με τον βασικό μέτοχο δεν έγινε μάθημα και μια νέα αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται προ των πυλών.
Από τη στήλη Αγιογραφίες, ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: