6.8.09

Φρένο-γκάζι στην εκλογολογία...


Την τακτική «μία φρένο - μία γκάζι» ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στην ολοένα και εντεινόμενη εκλογολογία, η οποία έχει και ως κοινό παρονομαστή τις καθημερινές επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Η χθεσινή... ομοβροντία κυβερνητικών στελεχών κατά των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο έγινε την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας κυβερνητική επιχείρηση προεκλογικού και ρουσφετολογικού χαρακτήρα με την ανακοίνωση πρόσληψης 2.000 ανέργων από τη ΔΕΗ, καθώς και σχεδίου «πακέτου» προσλήψεων 200.000 ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ.
Τη μία μέρα λοιπόν...
κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται υπέρμαχοι των εκλογών του φθινοπώρου, ενώ την επομένη άλλα στελέχη επιχειρηματολογούν γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο «με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ» και φόντο την προεδρική εκλογή.

Ετσι και χθες, σε μία συντονισμένη προσπάθεια αποκήρυξης της εκλογικής ετοιμότητας από την κυβέρνηση και τη Ρηγίλλης, υπουργοί με δηλώσεις τους μιλούσαν για την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές το τρέχον έτος.

Παροχολογία
Στον αντίποδα όμως, η παροχολογία που φέρει έντονη την... οσμή των πρόωρων εκλογών συνεχίστηκε με τις ανακοινώσεις για τις προσλήψεις μέσω του ΟΑΕΔ.

Το «παζάρι παροχών από μία καταρρέουσα κυβέρνηση», όπως σχολίασε δηκτικά το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτέλεσε τη μοναδική «κοινωνική πρωτοβουλία» της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Προηγήθηκαν οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων, το μέτρο της απόσυρσης αλλά και οι υποσχέσεις για παντός είδους προσλήψεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως, χθες, απαντώντας στο κλίμα παροχολογίας, διέρρεαν ότι «δεν δίνουμε παροχές, απλά αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους», ενώ διευκρίνιζαν ότι «θα μπορούσαμε να μιλάμε περί παροχολογίας, αν τα χρήματα έβγαιναν από κρατικές τσέπες».

«Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμία εκλογική ετοιμότητα», δήλωσε ερωτώμενος σχετικά αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα δράσης και επίλυσης των προβλημάτων, γιατί έχει λάβει σαφέστατη λαϊκή εντολή την οποία επιχειρεί όσο το δυνατόν να φέρει εις πέρας. Και αυτή η λαϊκή εντολή είναι να επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μ αυτό ασχολείται και αυτό κάνει». Λακωνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι «εμείς προχωράμε καλά. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

Νέα επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ
Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας τάχθηκε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του ότι «κυριαρχούνται μόνο από τη δίψα για εξουσία και σε αυτό τον βωμό θυσιάζουν και τους πολίτες και τον τόπο», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Κ. Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» την προσπάθεια «διαφυγής διά των εκλογών» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «εξουσιολαγνεία».

Δεν έλειψαν από τον υπουργό Τουρισμού και οι βολές προς τα έσω, αφού είπε ότι «συμπεριφορές υπουργών και βουλευτών κόστισαν στην παράταξη».

Νερό στον μύλο της εσωστρέφειας έριξε χθες σε συνέντευξή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «αν πλήρωσε κάτι η ΝΔ μέχρι σήμερα, είναι οι τάσεις ατολμίας και αναποτελεσματικότητας», ενώ προέβλεψε ότι «αν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς προ των ευρωεκλογών, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Επικριτικός ήταν και ο Π. Δούκας, ο οποίος μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά ζήτησε αλλαγές σε πρόσωπα, τόνισε ότι «το Δημόσιο έχει φτάσει στα όριά του με τις προσλήψεις», ενώ επεσήμανε με νόημα ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση προεκλογικά είναι να προσπαθεί να είναι αρεστή».

ΠΑΣΟΚ
Παζάρι παροχών από ΝΔ

Για παζάρι προεκλογικών παροχών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή τις αυγουστιάτικες συμφωνίες ρουσφετολογικών προσλήψεων 2.000 ανέργων στη ΔΕΗ.

«Η σημερινή συμφωνία της Επιχείρησης με το υπουργείο Απασχόλησης επιβεβαιώνει απολύτως τους ισχυρισμούς μας για την επέκταση της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: η όλη μεθόδευση μέσω τροπολογίας στις αρχές του χρόνου έγινε με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού προσλήψεων από το παράθυρο χιλιάδων νέων στον δημόσιο τομέα χωρίς μέλλον και προοπτική», επισήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Κατηγόρησε δε τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι παρά τις ανακοινώσεις της για κανονικές προκηρύξεις, προτιμά «να συνδράμει την καταρρέουσα κυβέρνηση Καραμανλή στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να μαζέψει ψήφους πουλώντας ελπίδα σε άνεργους νέους μέσω υπουργείου Απασχόλησης».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε τέλος ότι «τα κυβερνητικά όνειρα θερινής νυκτός για εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ θα μετατραπούν σύντομα σε εφιάλτη από τον ελληνικό λαό!».

ΚΚΕ
Δωρεάν εκμετάλλευση ανέργων

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ αποτελεί εμπαιγμό και εξαπάτηση των ανέργων, τόνισε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Η λεγόμενη μετατροπή του επιδόματός ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, στην οποία συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά δωρεάν εκμετάλλευση των ανέργων από τους μεγαλοεργοδότες, εφόσον τους αξιοποιούν σε θέσεις προσωρινής και ελαστικής εργασίας με χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», επισήμανε το ΚΚΕ.

ΣΥΝ
Εξυπηρετούν πελατειακές ανάγκες τους

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ για τις δικές της πελατειακές και ρουσφετολογικές ανάγκες, επιτείνοντας τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και παίζοντας με την αγωνία των ανέργων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τακτική.

Ο κ. Καρίτζης κάλεσε την κυβέρνηση να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με προσλήψεις πλήρους και σταθερής εργασίας με αδιάβλητο τρόπο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: