6.8.09

Σύνδρομα...


Της Αριστοτελίας Πελώνη
ΠΕΡΑΣΑΝ 50 χρόνια από την ημέρα που ο Αντνάν Μεντερές έκανε αίτηση για την ένταξη της χώρας του στην ΕΟΚ.
ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ μετά, η Τουρκία ακόμα χτυπά την πόρτα της Ε.Ε., ενώ βλέπει το ευρωπαϊκό τρένο να απομακρύνεται. Ακόμα χειρότερα, καθώς πλησιάζει ο Δεκέμβριος που θα κρίνει την ευρωπαϊκή της πορεία, κινδυνεύει να την πετάξουν έξω από το τρένο.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ...
κεφαλή της τουρκικής διπλωματίας δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Ο καθηγητής και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν είναι το μόνο εξωκοινοβουλευτικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου κι έχει προφίλ ακαδημαϊκού.

ΕΙΝΑΙ Η εστέτ βιτρίνα για την εξωτερική πολιτική Ερντογάν που αλληθωρίζει μεν προς Ανατολάς και ονειρεύεται οθωμανικά μεγαλεία, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να φαίνεται στα μάτια του δυτικού κόσμου ως ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Ο Νταβούτογλου λειτουργεί ως το τέλειο άλλοθι μιας χώρας που τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν προτιμά τις Βρυξέλλες από τη Βαγδάτη.

ΤΟ ΕΧΕΙ δηλώσει και ο ίδιος. Η Τουρκία μπορεί να είναι ευρωπαϊκή στην Ευρώπη και ανατολική στην Ανατολή, γιατί «είμαστε και τα δύο». Μέχρι οι Τούρκοι να παζαρέψουν για να πάρουν όσα μπορούν ακόμη και από μια «α λα καρτ» σχέση με την Ε.Ε., ο Νταβούτογλου παίζει τον ρόλο του καλού παιδιού. Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη στην Άγκυρα και δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Η ΑΘΗΝΑ, άλλωστε, με τη σταθερή στήριξή της στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποτελεί το τέλειο άλλοθι για την Άγκυρα. Όμως, μόνο τα εκατέρωθεν άλλοθι είναι τέλεια, καθώς οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο σε καθημερινή ρουτίνα.

ΑΥΤΑ ΔΕΝ είναι παρά «ασήμαντα» επεισόδια στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας που έχει μπροστά της το Κουρδικό, το Αρμενικό και κάνει μεγάλο παιχνίδι με τους Αμερικανούς. Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ ότι πάσχει από αυτοκρατορικό σύνδρομο. Όσο για την Αθήνα, πάσχει από το σύνδρομο του μπακλαβά, τη «σιροπιαστή» ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις συναντήσεις των δύο πλευρών. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του Νταβούτογλου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: